Doelman Stekelenburg keert terug bij Ajax, Varela vertrekt [video]

Nederland - Belgie, 09-11-2016: Maarten Stekelenburg stopt het schot van Eden Hazard.
© ANP
AMSTERDAM

Doelman Maarten Stekelenburg keert terug bij Ajax. Hij komt transfervrij over van Everton en tekent een contract voor één seizoen in Amsterdam.

De 37-jarige Stekelenburg doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Hij speelde 282 duels voor het eerste elftal tussen 2002 en 2011. De doelman maakt het seizoen af bij Everton. Zijn verbintenis bij Ajax gaat per 1 augustus in. Hij wordt een van de drie doelmannen van de A-selectie.

Ajax was op zoek naar een doelman omdat Bruno Varela afscheid heeft genomen. De Portugees was tweede keus, achter André Onana die de aandacht van enkele topclubs heeft getrokken. Ajax wil de talentvolle Dominik Kotarski volgend seizoen verhuren.

"Maarten Stekelenburg is niet alleen een bekende naam, maar ook een keeper die we hier goed kunnen gebruiken", verklaart directeur voetbalzaken Marc Overmars de terugkeer van de ervaren doelman.

"Bruno Varela is terug naar Portugal. Het is de bedoeling dat Dominik Kotarski wordt verhuurd, zodat hij veel wedstrijden op het hoogste niveau kan keepen want wij hebben veel vertrouwen in hem. Ik denk dat hij kwaliteit toevoegt op het veld en gezien zijn leeftijd en ervaring ook gaat zorgen voor een nog betere balans in onze selectie."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Uiteraard ben ik heel erg blij dat ik kan terugkeren bij Ajax, de club waar het voor mij allemaal begonnen is", reageert Stekelenburg. "Als gezin wilden wij sowieso dit jaar terug naar Nederland en ik hoopte daarbij eigenlijk maar op één club. Na goede gesprekken met Overmars en trainer Ten Hag was het voor mij daarom snel duidelijk. Ik heb er veel zin in en kijk er dan ook erg naar uit."

De 58-voudig international werd met Ajax drie keer landskampioen (2002, 2004, 2011), won drie keer de KNVB-beker (2006, 2007 en 2010) en vier keer de Johan Cruijff Schaal (2002, 2005, 2006 en 2007). Stekelenburg kwam gedurende zijn loopbaan verder uit voor AS Roma, Fulham, AS Monaco en Southampton. De laatste vier seizoenen (2016-2020) stond de sluitpost onder contract bij de Engelse club Everton, waar hij geen basisplaats had.

Meer nieuws uit Ajax