Klompé vervangt Drees in nieuwe Canon [video]

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) neemt in het Nederlands Openluchtmuseum de nieuwe Canon van Nederland in ontvangst.
© ANP
Arnhem

De Canon van Nederland, het chronologische overzicht van de Nederlandse geschiedenis, is vernieuwd. Alle teksten van de vijftig uit 2006 stammende vensters zijn herschreven.

Tien vensters uit de oude canon zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen tien nieuwe onderwerpen.

Zo heeft minister van Staat Marga Klompé (1912 - 1986) de naoorlogse premier Willem Drees (1886 - 1988) vervangen. De vernieuwde canon is maandag in Arnhem gepresenteerd aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

„De nieuwe canon is niet beter, maar anders”, aldus hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy, voorzitter van de commissie die de oude canon herijkte.

„Toen universiteitshoogleraar Frits van Oostrum de eerste canon in 2006 samenstelde, was er nog geen sprake van een Brexit of aardgasproblemen in Groningen. Michiel de Ruyter werd nog onbekommerd zeeheld genoemd. De hedendaagse samenleving kijkt ook anders aan tegen bijvoorbeeld gender of diversiteit.”

Dus zijn nu meer vensters geschreven vanuit een voor die tijd belangrijke vrouw, zoals Marga Klompé, die de eerste Algemene Bijstandswet op haar naam schreef.

De canon eindigt nu met een foto van het vrouwenvoetbalteam in het nieuwe venster Het Oranjegevoel. De regio krijgt aandacht in onder andere de vensters Kolen en Gas en Jeroen Bosch.

Suriname en de Nederlandse Antillen hebben twee eigen vensters gekregen. Ook zijn de excuses die koning Willem-Alexander in Indonesië maakte opgenomen in een venstertekst. „Maar er zullen nu weer groepen zijn die zich niet herkennen. De geschiedenis staat niet stil. Daarom zou de canon elke tien jaar herijkt moeten worden”, aldus Kennedy.

Lees ook: Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom opgenomen in de Canon van Nederland, hij is nog altijd een inspiratie

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.