Toen er op 23 juni nog wél gesport werd: Maceo Rigters ging mee naar het EK als pinchhitter maar groeide uit tot de held van Jong Oranje en werd topscorer van het toernooi [video]

Jong Oranje is Europees kampioen, Maceo Rigters (derde van links) geniet van de feestvreugde.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 23 juni 2007, Jong Oranje wint in de finale van het EK voor spelers onder de 21 jaar van Servië. Maceo Rigters is een van de uitblinkers.

Voor het EK voor spelers onder de 21 jaar in eigen land staat Maceo Rigters niet bekend als een groot talent. Via SC Heerenveen en FC Dordrecht is hij bij NAC terechtgekomen. Daar is hij geen basisspeler.

Toch neemt bondscoach Foppe de Haan hem op in de selectie. Hij ziet in hem een goeie pinchhitter. En dat terwijl Rigters in drie seizoenen in Breda niet verder is gekomen dan vijf goals in 61 wedstrijden.

De Haan krijgt geen spijt van zijn beslissing. Ryan Babel voelt zich niet op zijn gemak in de spits en krijgt een plekje op de linkerflank. Zo is Rigters in ene basisspeler. Hij betaalt het vertrouwen van de bondscoach in de tweede groepswedstrijd uit.

Hij scoort tegen Portugal het tweede doelpunt. Nederland wint met 2-1 van de titelfavoriet en is zeker van de halve finale. In de afsluitende groepswedstrijd tegen België, schiet Rigters weer raak.

In de halve finale tegen Engeland lijkt Nederland lange tijd op weg naar de uitgang van het toernooi. Na een fout van Ron Vlaar maakt Leroy Lita vlak voor rust de 1-0. Het doelpunt dat Rigters vervolgens maakt, maakt hem in een keer beroemd bij vele voetballiefhebbers.

Met een schitterende omhaal ramt hij Nederland naar de verlenging. De strafschopserie is zenuwslopend. Pas na 32 strafschoppen valt de beslissing. Nederland gaat door.

In de finale in Groningen is Nederland de grote favoriet tegen Servië. Oranje is oppermachtig. Otman Bakkal scoort na een kwartier de openingstreffer. Kort nadat Babel de marge heeft verdubbeld, tekent Rigters voor zijn vierde treffer van het toernooi. Hij kroont zich daarmee tot topscorer van het toernooi. Nederland wint de finale met 4-1.

Na de titel vertrekt Ryan Babel van Ajax naar Liverpool. Royston Drenthe wordt bij Real Madrid een ’galáctico’. Rigters gaat de Premier League in met Blackburn Rovers. Hij komt niet verder dan 14 minuten speeltijd. Later speelt hij nog voor onder meer Norwich City, Barnsley en Willem II, maar zo mooi als het EK in eigen land wordt het nooit meer voor Maceo.

Meer nieuws uit Sport