Toen er op 22 juni nog wél gesport werd: Guus Hiddink, de verlosser uit Varsseveld, haalt met Zuid-Korea de halve finale van het WK [video]

Guus Hiddink werd na de zege op Spanje op handen gedragen door de Koreaanse spelers.
© Foto AP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 22 juni 2002, bondscoach Guus Hiddink loodst Zuid-Korea naar de laatste vier van het WK.

Niet Volendam of Giethoorn maar Varsseveld stond in de zomer van 2002 bovenaan het lijstje van te bezoeken toeristische trekpleisters in Nederland. Bij Zuid-Koreaanse toeristen wel te verstaan.

Het slaperige dorpje in de Achterhoek is de geboorteplaats van Hie Dong-Gu, de bondscoach die het onmogelijke had gepresteerd door Zuid-Korea na de zege op Spanje naar de laatste vier op het WK van 2002 te loodsen.

Guus Hiddink kreeg een haast goddelijke status aangemeten na de Koreaanse zegetocht. Hij werd ereburger, ontving een eredoctoraat van de universiteit van Seoul en kreeg een voetbalstadion naar zich vernoemd. Ook mocht hij de rest van zijn leven gratis bier drinken.

Aflevering van gisteren: Hilarische taferelen op het WK van 1982

Daarmee kreeg het WK van 2002 - Oranje had zich niet weten te plaatsen - toch nog een Nederlands tintje. Dat een Nederlander zelfs de ster van het WK zou worden, had helemaal niemand kunnen bevroeden. Ook Hiddink niet.

Hoewel hij van de Koreaanse bond carte blanche - al zijn eisen werden meteen ingewilligd - had gekregen, verliep de aanloop naar het WK uiterst stroef. Zuid-Korea kreeg telkens met grote cijfers klop wat hem aanvankelijk op de bijnaam ’0-5’ kwam te staan. ,,Gelukkig kon ik de kranten niet lezen en televisie niet verstaan’, zei Hiddink over die periode.

Maar bij aanvang van het WK stond er een degelijke vechtmachine. In de poulefase werd gewonnen van Polen en Portugal en gelijkgespeeld tegen de Verenigde Staten. De totale gekte brak uit toen Italië in de achtste finale na verlenging werd verslagen. De Italianen waren woedend omdat hun in de reguliere speeltijd een strafschop werd onthouden.

Het geluk van Hiddink was nog niet op. Ook de Spanjaarden worden niet graag herinnerd aan de uitschakeling in de kwartfinale. Zuid-Korea was foutloos na strafschoppen nadat het duel zonder doelpunten was geëindigd. Twee Spaanse doelpunten werden om onduidelijke redenen afgekeurd. ’Guus Geluk’ kopten de kranten in Nederland. De Koreaanse media toonden zich een stuk nederiger ten opzichte van Hiddink. De termen ’Tovenaar’ en ’Verlosser’ vochten om voorrang.

Duitsland bleek in de halve finale een sta-in-de-weg voor de strijders van Hiddink. Aan de status van Hiddink zou die nederlaag niets af doen. Dat bleek jaren later toen hij als boegbeeld van een Nederlandse handelsmissie Zuid-Korea bezocht.

Wie die man was naast Hiddink? Nee, dat is geen bodyguard, fluisterde een Nederlandse journalist tegen een Koreaanse collega. ,,Dat is onze koning, Willem-Alexander.’’

Meer nieuws uit Sport