Toen er op 21 juni nog wel gesport werd: Hilarische taferelen op het WK voetbal tijdens Frankrijk-Koeweit [video]

Sjeik Fahd al-Ahmed al-Sabah (midden) op het veld, hevig discussiërend.
© Foto AFP

In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan met sport. Vandaag: 21 juni 1982, WK voetbal, een sjeik komt tijdens Frankrijk-Koeweit het veld op om te protesteren.

‘Kom maar, jongens, we stoppen ermee. Kom maar van het veld af.’

Het is 21 juni 1982, er wordt gespeeld in Valladolid in Spanje, het is een legendarisch moment uit de geschiedenis van het WK voetbal. Als er tijdens de wedstrijd Frankrijk-Koeweit na een doelpunt van Frankrijk wordt geprotesteerd door de spelers van Koeweit, maakt sjeik Fahad Al-Ahmad Al-Sabah vanaf de tribune armgebaren naar de spelers. ‘Kom maar van het veld, kom maar, we stoppen ermee’, gebaart hij met zijn arm.

(Tekst gaat door onder de foto)

Commotie rond de sjeik.
© Foto AFP

Dat gebeurt niet. De spelers blijven op het veld, ze zijn nog druk aan het protesteren bij de scheidsrechter. De sjeik weet het goed gemaakt: dan komt hij zelf wel naar beneden. Dus loopt hij de tribune af, zo het veld op. De sjeik is boos en zal dat de scheidsrechter haarfijn duidelijk maken.

Michel Platini

Wat is er gebeurd? Frankrijk staat met 3-1 voor en maakt er een kwartier voor tijd 4-1 van. Alain Giresse scoort na een passje van Michel Platini. Er mankeert in principe niets aan het doelpunt, het is geen buitenspel en er is geen overtreding gemaakt.

Maar als Giresse in balbezit is gekomen, klinkt er op de tribune een fluitje. In de verdediging van Koeweit wordt eventjes geaarzeld, er wordt niet goed ingegrepen en Giresse schiet resoluut raak: 4-1.

Commotie

Koeweit is woedend en vindt dat het doelpunt moet worden afgekeurd. Eerst protesteren de spelers wat bij scheidsrechter Miroslav Stoepar en al snel is er grote commotie, vooral wanneer de sjeik zich er vanaf de tribune mee begint te bemoeien.

De sjeik loopt, omringd door fotografen, camera’s en politiemannen, het veld op en weet de Russische scheidsrechter duidelijk te maken dat het onacceptabel is als hij doelpunt goedkeurt. Stoepar weet niet goed wat hij ermee aan moet, gaat overleggen met zijn grensrechter en besluit uiteindelijk toch maar het doelpunt af te keuren.

Hij hervat de wedstrijd met een scheidsrechtersbal. De sjeik heeft zijn zin, de Franse bondscoach Michel Hidalgo is verbijsterd.

Michel Platini snelt langs een tegenstander.
© Foto AFP

Veel helpt het Koeweit overigens niet. In het resterende kwartier weet Frankrijk alsnog een keer te scoren, zodat het de wedstrijd toch met 4-1 wint.

Laatste plaats

In de poule met verder ook nog Engeland en Tsjechoslowakije eindigt Koeweit op de laatste plaats. Het heeft in de eerste wedstrijd gelijkgespeeld (1-1) tegen Tsjechoslowakije en verliest daarna niet alleen van Frankrijk maar ook van Engeland (1-0).

Bijna veertig jaar later is het nog altijd de enige deelname van Koeweit aan een WK voetbal. Het land wist zich na 1982 nooit meer te plaatsen voor het eindtoernooi.

Meer nieuws uit Sport