Door corona valt nu al het doek voor Grand Café Emtinckhof in Loosdrecht: frustratie bij vrijwilligers

De Cadillac Monkeys op het plein van de Emtinckhof.

De Cadillac Monkeys op het plein van de Emtinckhof.© foto thea allon

Hans van Keken
Loosdrecht

Het Grand Café van de Emtinckhof in Loosdrecht is door corona vervroegd en definitief dicht.

Vrijwilligers van het Grand Café kregen dinsdagmiddag tot hun ergernis te horen dat het niet meer open gaat.

Zorginstelling Inovum had eerder al aangekondigd het restaurant van de zorginstelling vanwege de kosten eind dit jaar te sluiten.

Vóór corona kwamen dagelijks vele tientallen mensen uit het zorgcentrum en de wijk om onder meer tussen de middag te eten, waarmee het voor menigeen een belangrijke sociale functie had. Corona heeft nu de sluiting bespoedigd.

Ondanks een actie van enkele vrijwilligers met handtekeningenlijsten en een oproep brieven naar WoonzorgNederland, de eigenaar van het gebouw, te sturen. Voor Inovum was het duidelijk: openhouden zou te duur zijn en niet tot de kerntaken van de zorginstelling behoren.

Lees ook: Onrust in Emtinckhof door plan sluiten ontmoetingsplek Grand Café

Horeca-vergunning

Vrijwilligers weten te melden dat Inovum jaren geleden al bij de gemeente om een horeca-vergunning gevraagd had om het meer rendabel te kunnen krijgen. Die zou vanwege een concurrentie-beding richting de Loosdrechtse horeca echter zijn afgewezen. ,,Alsof die ouderen van hier met de rollator naar de dijk gaan”, aldus Thea van Leeuwen, een van de vrijwilligers.

Woonzorg

Woonzorg blijkt achter de schermen wel nog in overleg met Inovum. De vrijwilligers hopen dat daar nog gesproken wordt over continuïteit voor de dagopvang, keuken en restaurant.

Maar dat is zeker niet aan de orde, benadrukt een woordvoerster van Inovum. Er is volgens haar alleen overleg over verhuur van vierkante meters voor de functies die blijven, dus voor fysio, dagbesteding en thuiszorg. Bij Woonzorg wil bewonersconsulent Frans Oort niet veel kwijt over de gesprekken.

,,Inovum heeft besloten het café te sluiten, wij verhuren tot eind dit jaar. Wij zijn een sociaal verhuurder en maatschappelijk betrokken”, legt hij uit. Maar die betrokkenheid lijkt zich dus niet uit te strekken tot het openhouden van het Grand Café.

(Tekst gaat door onder foto)

Protest in maart tgen de sluiting van het Grand Café

Protest in maart tgen de sluiting van het Grand Café© STUDIO KASTERMANS /DANIELLE VAN COEVORDEN

Uit isolement

De vrijwilligers deden afgelopen corona-maanden hun best om voor de bewoners van de Emtinckhof vertier te brengen. Met optredens van een zanggroep, een draaiorgel, orkesten, en bands. Zoals afgelopen weekend de Cadilac Monkees.

,,Om de ouderen uit hun verplichte isolement te halen en te laten weten dat we bij ze zijn. Wij hebben zoveel aan hen te danken dat we niet mogen toestaan dat financiële zaken boven het leefgenot van deze mensen gaan. Zonder Grand Café neemt het isolement alleen maar toe”, aldus een verbolgen Van Leeuwen.

Inovum-bestuurder Mariet de Zwaan zegt te begrijpen dat de sluiting een teleurstelling is voor vrijwilligers, medewerkers, bewoners van de Emtinckhof en uit de wijk. ,,We hopen dat bewoners samen met Woonzorg kunnen komen tot een wenselijke situatie voor de toekomst.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.