Toen er op 19 juni nog wél gesport werd: De wissel van Arjen Robben op het EK van 2004 [video]

Bondscoach Dick Advocaat geeft tijdens een speciaal ingelaste persconferentie tekst en uitleg over de wissel van Arjen Robben.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 19 juni 2004, de dag waarop Dick Advocaat Arjen Robben wisselde.

Dick Advocaat wordt momenteel op handen gedragen in Rotterdam-Zuid, maar op 19 juni 2004 kende zijn populariteit een dieptepunt. Het was de dag van de ’beruchte wissel’: Arjen Robben eruit, Paul Bosvelt erin.

Het Nederlands elftal speelt die avond in het Portugese Aveiro zijn tweede groepswedstrijd op het EK, tegen Tsjechië, nadat het vier dagen eerder al had geremiseerd met Duitsland. De opdracht is duidelijk: er moet gewonnen worden. En dat lijken de spelers te beseffen.

Oranje kent een droomstart tegen de Tsjechen, onder aanvoering van een ontketende Robben. De vleugelflitser, die PSV die zomer voor Chelsea zou verruilen, verkeert in bloedvorm en is niet af te stoppen. Binnen twintig minuten zorgen Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij voor een riante 2-0 voorsprong, beiden op aangeven van Robben.

Dan breekt de 58ste minuut aan. De stand is inmiddels 2-1. Bosvelt staat klaar om in te vallen en het bord met nummer 19 gaat omhoog. Het nummer van Robben. Het ongeloof in het stadion en in de miljoenen huiskamers is groot. Clarence Seedorf probeert Advocaat zelfs nog op andere gedachten te brengen, maar de ’kleine generaal’ is onvermurwbaar. De uitblinker zelf verlaat ontgoocheld het veld.

De wissel komt Advocaat duur te staan. Milan Baros maakt er 2-2 van en in de slotfase schiet Vladimir Smicer de gelouterde Tsjechen zelfs naar de winst.

Advocaat haalt zich na die gigantische zeperd de woede van de natie op de hals. Voetbalanalist Jan Mulder roept zelfs gekscherend dat Advocaat ’opgehangen’ en ’gestenigd’ moet worden. Het leidt tot een rel waarmee zelf premier Balkenende zich bemoeit. ,,Het gaat wel om mensen, laten we normaal blijven doen tegen elkaar’’, reageert de CDA-voorman verontwaardigd.

Ondanks het verlies heeft Oranje nog een minieme kans op het bereiken van de kwartfinale. Daarvoor heeft het wel een wonder nodig. Dat komt er. De al geplaatste Tsjechen winnen met een B-team van Duitsland, waardoor de 3-0 op Letland volstaat voor een plek bij de laatste acht.

In de aanloop naar dat duel krijgt assistent-bondscoach Willem van Hanegem op de persconferentie de vraag wat hij doet als Advocaat Robben tegen de Letten bij een 2-1 voorsprong opnieuw dreigt te wisselen. ,,Dan sla ik hem neer’’, antwoordt ’De Kromme’ gevat.

In de kwartfinale tegen Zweden rekent Oranje af met een aloud penaltytrauma, waarbij Robben de winnende feilloos binnenschiet. In de halve eindstrijd blijkt het thuisland vervolgens echter te sterk. De wissel blijft ’Dickie’ het gehele toernooi achtervolgen. Een dag na de nederlaag tegen Portugal neemt hij ontslag.

Meer nieuws uit Sport