Toen er op 24 juni nog wél werd gesport: De ’never-ending match’ op Wimbledon - John Isner en Nicolas Mahut staan meer dan elf uur op de baan en komen tot 183 games [video]

De twee hoofdrolspelers en umpire na afloop bij het scorebord (vlnr): winnaar John Isner, verliezer Nicolas Mahut en Mohamed Lahyani.
© Foto AFP/Kirk Glyn

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog volop gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 24 juni 2010, op Wimbledon eindigt de langste tennispartij ooit tussen John Isner en Nicolas Mahut.

Op het moment dat het Wimbledon-treffen tussen John Isner en Nicolas Mahut op dinsdag 22 juni 2010 na twee uur en 54 minuten vanwege de invallende duisternis bij een stand van 2-2 in sets wordt gestaakt, wijst niets uit dat deze partij wereldnieuws zal worden en uitgroeit tot de ’never-ending match’.

De volgende dag krijgt het duel, ’s middag op baan 18 hervat, daarentegen absurde trekjes. Geen van beide tennissers wil de beklagenswaardige verliezer worden. En dus geven ze elkaar geen strobreed toe. Het lichaam kraakt gaandeweg, maar ze ontpoppen zich tot een toonbeeld van onverzettelijkheid. Punt na punt, game na game, uur na uur.

Isner dwingt weliswaar vier wedstrijdpunten af, maar Mahut werkt ze weg. Met als gevolg: bij een gelijke stand van 59-59 wordt de wedstrijd, vanwege de donkerte, andermaal stilgelegd. Het gezwoeg in die tweede sessie vergt zeven uur en zes minuten, waardoor er exact tien uur speeltijd is verstreken.

Als helden beginnen de 25-jarige Amerikaan en drie jaar oudere Fransman op het bescheiden baantje in de schaduw van het Centre Court, het hoofdstadion van de All England Lawn Tennis and Croquet Club, die donderdag aan het derde deel van hun marathonpartij.

Pas na nog eens twintig games en 65 minuten neemt Isner bij een eindstand van 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68 de felicitaties van Mahut in ontvangst, een nederlaag die bij de Fransman uitmondt in een depressie die drie maanden duurt.

Wat rest zijn records die - na een nieuwe Wimbledon-thriller van Isner, die in 2018 in de halve finale pas met 26-24 in de vijfde set tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson capituleert - door een regelwijziging nooit meer zullen worden verbroken: het langste duel ooit (elf uur en vijf minuten), de langste set (acht uur en elf minuten), plus de meeste games in een partij (183) én set (138).

Alsof het lot ermee speelt, loten Isner en Mahut elkaar een jaar na dato wéér op Wimbledon. Isner wint opnieuw, ditmaal in drie sets en iets meer dan twee uur.

Meer nieuws uit Sport