Aanstelling (on)ervaren ’clubman’ Serge Spoelstra als coach Dames 1 symbool voor de nieuwe weg die Laren is ingeslagen: ’Met mij kiest de club, na een roerige periode, voor stabiliteit’

Serge Spoelstra.© Eigen foto

Robert Toret
Laren

De Larense Mixed Hockey Club heeft binnen de eigen gelederen een opvolger gevonden voor Marc Materek, die na één jaar alweer moest vertrekken bij het vrouwenteam van de club. Serge Spoelstra, die Materek afgelopen seizoen al kortstondig assisteerde, begint aan zijn eerste klus als hoofdcoach in de hoofdklasse.

Hoewel dus onervaren op het hoogste niveau, heeft Spoelstra bij Laren een flinke staat van dienst. Hij speelde zelf jarenlang bij de veteranen en was bovendien in tal van functies actief binnen de club, onder meer als bestuurslid en de laatste jaren als assistent-coach van de jongens A1, die in 2019 landskampioen werden. Na de winterstop van het afgelopen seizoen werd hij, na het vertrek van assistent Djurre Roggeveen, aan de begeleidingsstaf van dames 1 toegevoegd, als rechterhand van Materek. Door de intrede van corona bleef zijn bijdrage echter beperkt tot het assisteren bij twee competitieduels. ,,Met mijn aanstelling kiest de club, na een roerige periode, voor stabiliteit. Ik ben een Laren-man, ik ga nergens heen. De komende jaren staan in het teken van wederopbouw. Daar wil ik aan bijdragen.’’

Spoelstra zal worden bijgestaan door een man die gepokt en gemazeld is in het internationale tophockey. Darren Cheesman (34) is voormalig international namens Engeland en Groot-Brittannië en speelde in Nederland bij Oranje-Zwart. Later hield hij zich in dienst van de Engels bond bezig met de ontwikkeling van talenten en assisteerde hij bij het Brusselse Royal Wellington. Het voorbije seizoen was hij hoofdcoach bij de vrouwen van Waterloo Ducks Brussels, een baan die hij combineerde met een functie als technical consultant en performance coach bij de Belgische bond.

Ook voormalig Duits international Julia Müller gaat een rol spelen binnen de begeleidingsstaf. De oud-speelster van de club, die deze winter nog een kortstondige, succesvolle rentree maakte namens Laren in de zaal, wordt technisch trainer. Frank Balvers, die het vrouwenteam indoor naar twee landstitels en de winst van de Europa Cup leidde, gaat zich bezighouden met het vertalen van strategie naar techniek.

Namens de Commissie Tophockey is Hanneke Smabers tevreden over de invulling van de technische staf. ,,Een uitgebalanceerd team, waarbinnen alle specialiteiten complementair zijn aan elkaar. Naast tophockeyervaring zitten er gepassioneerde clubmensen in de staf, die gaan zorgen voor continuïteit en de doorstroming van onze eigen talentvolle jeugd. In dat kader zal ook Darren een grote rol gaan spelen, als trainer/coach en development manager bij de jeugd.”

Leegloop

In een gespreid bedje komen Spoelstra en consorten zeker niet terecht. Laren was tot voor kort steevast een voorname kandidaat voor het bereiken van de play-offs om het landskampioenschap, maar deed in het afgelopen jaar een flink jasje uit. Door de precaire financiële positie waarin de club zich bevindt, moest er flink worden gekort op het budget voor tophockey. Dat resulteerde al in het vertrek van tal van dragende spelers - opgevangen met het inpassen van eigen jeugd - en de leegloop bleek nog niet ten einde. Nadat eerder Lisanne de Lange (Pinoké), Elin van Erk (Victoria) en Klaartje de Bruijn (SCHC) hun vertrek al kenbaar hadden gemaakt, gaat ook Mila Muyselaar de club verlaten. De middenvelder keert terug bij het Haagse HDM, nadat ze in de zomer van 2018 de omgekeerd weg bewandelde.

Daar tegenover staat de komst van Katerina Lacina, een doorgewinterde Tsjechisch international, en Esmee Broekhuizen, die eerder al samen bij het Australische Tassie Tigers speelden. Bovendien worden nog eens vijf talenten uit de meisjes A1 aan de selectie toegevoegd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal