Twee Hilversummers opgepakt in onderzoek naar miljoenenoplichting ouderen

In een omvangrijk onderzoek naar cybercriminaliteit met meer dan 200 aangiften door veelal oudere slachtoffers en diefstal van ruim 4 miljoen euro, zijn de afgelopen weken vijf personen aangehouden. Onder hen zijn een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum.

De vijf worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen. De overige verdachten zijn twee mannen van 30 en 23 uit Veendam en een 21-jarige man uit Amersfoort.

De verdachten benaderden bewust oudere mensen. Zij deden alsof ze medewerkers van de bank waren. Ze adviseerden de slachtoffers hun geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen. De bedragen die zo werden gestolen, varieerden van 10.000 tot 100.000 euro.

Lees ook: Voor bijna een ton opgelichte Hilversummer (103) wilde voor zijn dood nog maar een ding: gerechtigheid

Bij de doorzoekingen in woningen van een aantal verdachten werden grote geldbedragen, dure merkkleding en auto’s, sim-kaarten, telefoons en computers in beslag genomen. Alle vijf zitten nu in voorarrest en moeten zich naar verwachting eind dit jaar voor de rechter verantwoorden. Het onderzoek is nog niet afgerond, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus het OM.

Lees ook: Stelen van een rijke oudere, het komt vaker voor dan we denken, weten Zaanse bewindvoerders

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.