Het schaapscheerfeest van Goois Natuurreservaat dit jaar via Youtube [video]

Schaapscheren met anderhalve meter afstand.

Schaapscheren met anderhalve meter afstand.

Leander Mascini
Hilversum

Het Goois Natuurreservaat (GNR) houdt al 29 jaar op de eerste zaterdag van juni het schaapscheerfeest. Dit jaar kan dat - vanwege de coronamaatregelen - niet. Daar hebben ze wel wat op gevonden: het kijkje achter de schermen vindt nu plaats op Youtube.

Het GNR heeft speciaal voor het schaapscheerfeest - normaal gesproken goed voor honderden bezoekers - een korte video gemaakt. Niet alleen over het scheren, maar ook over het belang van het grazen op de hei.

De schapen worden één keer per jaar geschoren. Dat is niet zomaar in juni. Volgens het GNR zweten de schapen behoorlijk op warme dagen in april en mei. Het vuil dat op de dieren hun huid zit - zand en zaden - verplaatst zich naar de wol, waardoor scheren makkelijker gaat.

„Als je de schapen niet zou scheren krijgen ze een enorme berg wol. De vacht van deze schapen weegt na een jaar al ongeveer drie kilo”, legt Johan Griffioen, beheerder begrazing en veeverzorging, uit. „Het grootste nadeel van niet scheren is dat er een onderlaag ontstaat met heel veel parasieten en luizen. Naast veel irritatie en jeuk veroorzaken deze beestjes ook ziekten die voor het schaap dodelijk kunnen zijn.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.