Actiegroep ’5G: Het Gooi zegt NEE!’ zoekt steun van BN’ers. Na uitspraak rechter wendt actiegroep zich nu tot gemeenten

Sylvia Slegers© eigen foto

Bert-Jan van Oel
Huizen

Volhardend blijven de diverse lokale actiegroepen zich verzetten tegen de uitrol van het nieuwe telecomnetwerk 5G. De rechter besliste weliswaar op 25 mei dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt. Maar ook actiegroep ’5G: Het Gooi zegt NEE!’ blijft campagne voeren. Misschien met inzet van BN’ers.

Sylvia Slegers is mede-oprichter van de actiegroep. De Huizense ziet nog steeds mogelijkheden om de invoering van 5G (al dan niet deels) tegen te gaan. Dat moet dan gebeuren op wettelijke en/of wetenschappelijke basis.

„Hier in het Gooi richten we ons op de gemeenten, om in elk geval voorlichting te mogen geven door middel van inspreken bij de raad. Dat heb ik in Huizen recent al gedaan en op 16 juni ga ik datzelfde doen in Blaricum. Verder is er een plan om Bekende Nederlanders te zoeken die zich ook zorgen maken over de gevaren die 5G voor de volksgezondheid kan hebben. Dan krijgt onze beweging een nog breder draagvlak.”

Ze zocht al contact met Doutzen Kroes, die tegenwoordig in Huizen woont en op Facebook haar ongerustheid over 5G uitsprak. „Maar van haar heb ik niets vernomen. We blijven, zeker hier in het Gooi, zoeken. Zoals voorheen Youp van ’t Hek en Jort Kelder zich inzetten voor de varkens in megastallen, zo hopen wij ook BN’ers te vinden, die onze boodschap willen uitdragen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nog steeds worden de tegenstanders van 5G vaak weggezet als ’gekkies’ en ’aluhoedjes’. „We zijn niet blij met die beeldvorming en we hebben ons ook gedistantieerd van de zendmastbranden. Want 5G moet echt door de overheid en de media serieus worden bekeken. Meer kennis is gewenst voordat 5G wordt geïntroduceerd”, vindt Sylvia Slegers.

Nul-meting

Ze heeft Huizen, Wijdemeren, Laren, Blaricum, Gooise Meren, Weesp en Hilversum ook uitgenodigd tot overleg over het uitvoeren van een nulmeting.

„Want de gemeenten spelen een belangrijke rol. Die zijn verantwoordelijk voor hun grondgebied en de gezondheid van hun inwoners. Ik zou daarom voorstander zijn van een nulmeting. Het monitoren van de biodiversiteit en de gezondheid van mensen, vóór en na de uitrol van 5G. Het is een van de weinige methodes om aan te tonen of gezondheidsklachten 5G-gerelateerd zijn. Er is door enkele fracties al voorzichtig positief gereageerd.”

Ondertussen worden de frequenties deze maand al geveild, terwijl het rapport over 5G van de Gezondheidsraad pas in juli verschijnt.

Weggemoffeld

Slegers: „De gevaren van 5G zijn nog onvoldoende onderzocht, vindt zelfs professor Hans Kromhout, voorzitter van de commissie elektromagnetische velden van de Gezondheidsraad. En het Europees Parlement vraagt zich hardop af of het hele wetenschappelijke verhaal wel wordt verteld. Rapporten die negatief zijn over 5G zouden worden weggemoffeld.”

Slegers ziet daarom nog voldoende aanknopingspunten om haar strijd voort te zetten. De landelijke organisatie Stop5GNL overweegt een bodemprocedure nu de rechter de introductie van 5G heeft goedgekeurd.

„Geld is er: stichting Stop5GNL krijgt forse donaties binnen”, aldus Slegers. „Er is nog genoeg tegen 5G in te brengen. Bijvoorbeeld het feit dat 5G-metingen tot nu toe alleen technisch zijn geweest: wel of niet onder de vastgestelde norm? Maar er zijn nooit metingen op mensen verricht. Kortom, er is meer onderzoek nodig, het gaat veel te snel. Hans Kromhout heeft ook gezegd: je moet de industrie niet zomaar haar gang laten gaan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.