D66-raadslid Göbbels stapt uit fractie na botsing over 10.000 woningen in Hilversum: ’Burgers mogen niet meepraten en D66 gaat daarin mee’

Hilversum

Raadslid Edwin Göbbels is woensdag uit de D66-fractie gestapt. Volgens de Hilversummer is er een onoverbrugbaar verschil van inzicht over Hilversum als Sleutelgebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Volgens Göbbels heerst er in het college een tunnelvisie over de koerswijziging die wordt ingezet als Hilversum een Sleutelgebied wordt. „En de huidige D66-fractie als collegepartij gaat hier in mee”, stelt hij.

Volgens Göbbels is de bouw van 10.000 woningen ’het veranderen van het unieke karakter van Hilversum als tuindorp-stad in een ’kosmopolitisch hoog-stedelijk milieu’, en daar is hij het dus niet mee eens. Maar ook het feit dat deze ’koerswijziging zonder directe betrokkenheid van burgers, zonder diepgaande politieke discussies en zonder solide informatie’ is genomen, stuit het raadslid tegen de borst. En is dus voor Göbbels aanleiding om uit de D66-fractie te stappen.

Lees ook: Göbbels stelde eerder kritische vragen over het plan

„Ja een grote stap. 10 jaar is erg lang”, licht hij zijn vertrek toe. „Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat deze partij zo onkritisch was. Het is geen onbezonnen besluit”, licht Göbbels toe. Afgelopen vrijdag was hij nog bij de fractievergadering, en merkte hij dat de partij ’geen stap vooruit kwam’. „Van het weekend heb ik nagedacht en toen de knoop doorgehakt.” De Hilversummer stapt niet uit de Hilversumse politiek. Hij gaat als eenmansfractie onder de naam Democraten Hilversum verder.

Solide basis

Göbbels wil dat eerst de Omgevingsvisie wordt vastgesteld door open het gesprek aan te gaan. „Belicht kansen en dilemma’s. Borg dat zo dat op democratische wijze een breed gedeelde visie op de toekomst van Hilversum 2040 ontstaat”, aldus het raadslid. „Maak op basis daarvan plannen en zoek daarbij de mensen en middelen. Hilversum is centrumgemeente in de Regio Gooi en Vechtstreek met bijna 260.000 inwoners. Dat is nu al solide basis voor een mooie toekomst.” Volgens Göbbels gebeurt nu het ’volstrekt omgekeerde’. „De plannen zijn al gemaakt. Burgers gaan niet meer betrokken worden”, aldus het raadslid. „Sterker nog, de burgers worden buitenspel gezet met de scenario’s die nu opgesteld worden.”

Lees ook: D66 teleurgesteld over vertrek van Göbbels: ’Hij heeft ons niets laten weten’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.