Premium

Mag een kindje met een snotneus naar de opvang? GGD ontraadt belastende coronatest voor jonge kinderen: ’Wattenstokje moet diep in keeltjes en neusjes, niet prettig’

Vanaf maandag kan iedereen die klachten heeft zich laten testen door de GGD Gooi en Vechtstreek.
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Hilversum

Kindercentra, ouders en GGD zitten in een lastige spagaat als het gaat om wel of niet thuishouden van kinderen met een snotneus. Kinderopvangorganisaties zoals Bink houden zich aan de strikte richtlijnen van het RIVM: een snotneus, die niet hoort bij een chronische aandoening zoals astma of hooikoorts, betekent thuisblijven. Ouders die vermoeden dat hun kind een ’gewone’ verkoudheid heeft, willen een test om dat aan te tonen, en ze alsnog naar de opvang te kunnen brengen. Maar de GGD test jonge kinderen liever niet omdat het een zeer heftige ervaring is en omdat duidelijk is dat jonge kinderen in Nederland amper corona krijgen.

De GGD Gooi en Vechtstreek adviseert ouders om met kindercentra in gesprek te gaan als ze denken te weten dat hun kind een normale verkoudheid heeft in plaats van een belastende coronatest te ondergaan. Kinderopvangorganisatie Bink begrijpt niets van die opstelling en roept de GGD Gooi en Vechtstreek op om ouders dat advies niet te geven. ,,Bij ouders ontstaat nu de indruk dat wij die regels bepalen, maar we houden ons gewoon aan de richtlijnen van het RIVM en die schrijven voor dat een kind met een snotneus, hoestklachten of koorts niet mag komen”, zegt Jeanette van Tellingen van Bink.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.