’In Corversbos ’s-Graveland doodgeschoten man had een psychose’

Onderzoek na de dood van de man op de algemene begraafplaats Berestein.

Onderzoek na de dood van de man op de algemene begraafplaats Berestein.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

’s-Graveland

De man die woensdag door de Hilversumse politie werd doodgeschoten, verkeerde in een psychose en moest worden opgenomen.

Dat zegt zijn familie tegen Hart van Nederland.

In april merkte de zus van de man dat het niet goed ging met haar broer, legt ze uit. Sindsdien probeerde ze hulp voor hem te regelen. Ze vertelt dat ze meerdere keren overal heeft aangeklopt: bij de politie, GGZ en crisisdienst. "Mijn noodkreten zijn niet gehoord."

Volgens een neef van de man is zijn huisarts de enige die de meldingen serieus nam. "Die heeft gezegd: deze man moet terstond worden opgenomen."

Hij vertelt dat de politie en de crisisdienst daarna een keer zijn langs geweest. "Maar dan kreeg ik te horen dat hij niet agressief was, geen gevaar vormde en dat ze hem niet gedwongen konden opnemen", aldus de zus. "Ze zeiden: het enige wat u kunt doen, is afwachten tot het erg uit de hand loopt", vervolgt ze.

Volgens de familieleden had de situatie voorkomen kunnen worden als er eerder door hulpinstanties was ingegrepen. "Hij wordt nu neergezet als een dolle dwaas die willens en wetens iets heeft gedaan", stelt de neef.

Lees ook: Toedracht nog steeds duister rond de door een politiekogel gedode man in Corversbos, slachtoffer is een 39-jarige man

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.