#Durftevragen: Moet ik mijn zus van Facebook verwijderen?

In #Durftevragen delen lezers hun dilemma’s zodat anderen daarop kunnen reageren. Reageren? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Sandra (48) geniet enorm van Facebook. Tussen de mensen die haar mededelingen, grapjes en verwijzingen intensief volgen zit ook haar zus. „Ze leest werkelijk alles mee, maar geeft nooit een leuke reactie op wat ik schrijf. Ze vinkt zelfs geen duimpje aan als teken dat ze mijn berichtje heeft gelezen. Dat vind ik zo flauw. Op verjaardagen heeft ze vervolgens wel het grootste commentaar op mijn berichten. Het liefst verwijder ik haar uit mijn Facebooklijst. Maar ja, het blijft wel je zus...”

„Ik kan met de vrienden die ik in het echt zie meer van mijn leven delen. Ik plaats foto’s van dingen die me opvallen, bijvoorbeeld. Zeker in deze coronatijd gebruik ik Facebook om in contact te blijven met anderen. En hiervoor vooral om gelinkt te blijven aan mensen die ver weg wonen en bij wie je niet een, twee drie langs kunt gaan. Zo blijf je toch een beetje deel van elkaars leven. We hebben bijvoorbeeld vrienden in Duitsland die we twintig jaar geleden leerden kennen op een vakantie. Dankzij Facebook staan we nog steeds met elkaar in contact.”

„Ik heb wel eens gelezen dat er twee soorten Facebookgebruikers zijn: mensen zoals ik die het platform als een instrument zien om in contact te blijven met anderen en te delen wat je beleeft, ervaart en denkt en mensen die Facebook vooral gebruiken om anderen stiekem in de gaten te houden.”

Uit onderzoek blijkt dat deze ’Facebooktoeristen’ al snel jaloers kunnen worden door al die gelukkige, vrolijke en positieve berichten die ze van anderen lezen. Volgens de onderzoekers kan dat zelfs leiden tot depressieve klachten.

„Ik heb wel eens geprobeerd daar met mijn zus over te praten”, reageert Sandra hierop. „Ik heb haar uitgelegd hoe je Facebook moet zien. Als een fijne en gezellige activiteit. Ikzelf zie dit medium echt als een fijn middel om in contact te blijven met familie, vrienden en oude bekenden. En met de mensen met wie ik mijn hobby - haken - deel. Dankzij Facebook is mijn wereld gewoon leuker.”

De manier waarop haar zus met de site omgaat, werpt een schaduw over Laura’s plezier. „Op verjaardagen, en de laatste tijd natuurlijk met een paar mensen bij ons in de tuin, heeft ze het hoogste woord. Ze doet echt zo vreselijk negatief over wat ik allemaal op Facebook deel en is vreselijk belerend. Niet alleen over mij praat ze zo meesmuilend, ook over mijn echte vrienden met wie ik Facebook deel. Op iedereen die reageert heeft ze wel iets aan te merken. ’Wat een emotrut dat ze zo reageert’, hoor je dan bijvoorbeeld. Zelfs over de mensen die ze niet eens kent weet ze wel een oordeel te vellen en een lullige opmerking te maken. Vandaar dat ik serieus overweeg haar te ontvrienden op Facebook zodat ze alleen nog maar de openbare berichten kan lezen. Maar kan ik dat wel maken? Ze is wel mijn zus.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.