Hoop dat de kerstmarkten wél doorgaan. Wijdemeren Tours zoekt in Ankeveen perspectief in barre corona-tijd

Een jaar geleden, toen nog niemand van corona had gehoord, ook in Ankeveen niet.
© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
’s-Graveland

Tientallen bussen per week zouden op dit moment wekelijks vanuit Ankeveen naar locaties in binnen- en buitenland rijden. En nu? ,,Misschien gaan zelfs de kerstmarkten niet door?”

Vraag vol onzekerheid, van Angela van ter Meij, samen met man Wim eigenaar van Wijdemeren Tours. Dat het nu uitgestorven is aan de Cannenburgerweg in Ankeveen, voor met name bussen voor schoolreisjes, evenementen en andere uitstapjes - hoe onwezenlijk ook - dat weten ze inmiddels wel. ,,Waar eindigt het?”, vraagt ze zich hardop af.

Doodstil

Het is er sowieso stil, niet alleen bij het uit de kluiten gegroeide busbedrijf, begonnen als bijverdienste voor De Drie Dorpen in Ankeveen. Ook in het partycentrum zelf is het al ruim twee maanden doodstil. Sinds half maart geen bijeenkomsten meer, geen gasten. Niet voor een maaltijd, laat staan voor een overnachting. ,,We hadden net weer een annulering voor eind juni. Een groep van acht. Mensen die in een risicogroep zitten en het niet aandurven. Vervelend, maar ik snap het heel goed. Maar intussen blijven de kosten hier wel doorlopen.”

Ontslaan

Terwijl het juist zo goed ging, vertelt Van ter Meij. ,,Drie chauffeurs hadden we net per 1 maart in vaste dienst, twee nieuwe touringcarbussen hadden we aangeschaft. Die chauffeurs hebben we helaas moeten ontslaan, heel vervelend. Je hoopt dat ze er nog zijn als je ze weer nodig hebt, net als al die anderen die voor ons werken.”

Wijdemeren Tours heeft nog één iemand in vaste dienst. ,,Daarvoor krijgen we een tegemoetkoming. Maar het werk is onderhand wel op. Alles is opgeruimd en schoongemaakt, spic en span. Wat zijn de vooruitzichten is dan de vraag. Schoolreisjes? In het najaar naar steden als Berlijn en Parijs? Daarvan zijn de eerste ook al gecanceld. Bussen waar normaal negentig man ingaan, kun je nu met dertig vullen. Dan heb je in plaats van twee, zes bussen nodig. Dat is niet te betalen, nog los van alle risico’s die je hebt. Dus bijna alles ligt op zijn gat. Alleen enkele busjes voor leerlingen- en personeelsvervoer, maar zelfs dat is al best ingewikkeld.”

Geen afhaalmaaltijden

Waar stopt het, is de grote vraag in Ankeveen. ,,Dertig jaar heb je kneiterhard gewerkt, en dan dit. We hebben gekeken of we zouden instappen op afhaalmaaltijden, maar daar hebben we nooit echt ingezeten, en er zijn er al aardig wat in de omgeving. Dus nu kijken we voor arrangementen. Hotelovernachtingen, een midweek met varen bijvoorbeeld. We blijven ondernemers he.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.