Premium

Corona werkt als vergrootglas bij psychische problemen; ’Klanten in supermarkt worden gevaarlijke besmettingshaarden’

Corona werkt als vergrootglas bij psychische problemen; ’Klanten in supermarkt worden gevaarlijke besmettingshaarden’
Vincent Mispelblom vreest dat wachtlijsten in de geestelijke gezondheid alleen maar langer gaan worden.
© FOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Bussum

Isolatie, quarantaine en social distancing zijn niet goed voor de meeste mensen. ,,Wij gedijen op persoonlijke contact en aanrakingen, hoe klein of kort ook”, weet Vincent Mispelblom Beyer. De Bussumse depressiecoach besloot daarom vorige maand veertig coachuren weg te geven aan mensen die zo’n uur door corona goed kunnen gebruiken.

Dertig wandelingen door bos en over heide heeft Mispelblom Beyer er inmiddels op zitten. Van twintigers tot zestigers deden een beroep op hem. Gevoelens van eenzaamheid en angst kwam hij tegen en in een enkel geval zelfs suïcidale gedachten. ,,Alle mensen met wie ik een uur door de natuur wandelde, hadden ook al voor corona psychische problemen. Een depressie, burn-out of angststoornis. Wat je ziet is dat corona als een soort vergrootglas heeft gewerkt. Hun gevoelens en angsten zijn alleen maar groter en heftiger geworden.”

Houvast weg

Hij geeft het voorbeeld van de man die al langere tijd werkloos is, zich eenzaam voelt en een angststoornis heeft ontwikkeld. ,,Hij zat in de startfase bij een psycholoog toen het coronavirus uitbrak. Alle al ingeplande afspraken met de psycholoog kwamen in die eerste weken te vervallen. Maar daarmee viel ook zijn houvast en zijn perspectief weg. Wat overbleef was thuis alleen op de bank in de put zitten wezen.”

Volgens Mispelblom Beyer is het niet niks om geconfronteerd te worden met een ziekte waarvan je niet weet of en wanneer je het krijgt en waar je dood aan kunt gaan. ,,Als je psychisch niets mankeert is het een vervelende situatie, maar de angst gaat niet echt in je zitten. Heb je al een depressie of een stoornis, dan heb je als het ware een bril op die je kijk op situaties vervormt. Dan wordt die ziekte doodeng. Een van de wandelaars zag niemand meer. Had zich volledig afgezonderd. Het doen van boodschappen werd een enorme opgave. De andere klanten waren ineens gevaarlijke besmettingshaarden in plaats van medemensen. Als je alleen nog op zo’n manier naar de wereld kan kijken, dan kunnen suïcidale gevoelens om de hoek komen kijken.”

Corona werkt als vergrootglas bij psychische problemen; ’Klanten in supermarkt worden gevaarlijke besmettingshaarden’
Bij een gesprek tijdens een wandeling hoef je elkaar niet aan te kijken. Dat maakt de drempel voor sommige mensen lager.
© FOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

De Bussumer, met een praktijk in Hilversum, realiseert zich maar al te goed dat een uur wandelen en praten op de hei de problemen van deze mensen niet ineens oplost. ,,Daar is veel meer voor nodig, maar het kan wel een eerste aanzet zijn. Ik had iemand die twee keer afzegde, maar de derde keer toch die drempel over durfde. Het feit dat ze hun verhaal al wandelend konden doen waarbij je elkaar niet aan hoeft te kijken, heeft veel van hen geholpen denk ik. De drempel is hoger als je tegenover elkaar zit in een soort van steriele ruimte. Wat dat betreft heb ik er zelf ook iets aan gehad. Als het even kan, doe ik mijn intakegesprekken in het vervolg al wandelend.”

Wachtlijst

Mispelblom Beyer maakt zich wel zorgen over de zorg aan mensen met psychische problemen. Volgens hem zijn de wachtlijsten in het Gooi niet mals. ,,Twintig weken in sommige gevallen. En de nood zal de komende tijd alleen maar toenemen. Op zijn best zal de geestelijke gezondheidszorg straks weer op de helft van zijn vermogen draaien. De wachtlijst zal dus alleen maar langer worden.”

Tips zijn nauwelijks te geven, is zijn mening. Bewegen, buiten zijn, gezond eten en je aansluiten bij een lotgenotengroep kunnen allemaal helpen. ,,Maar je moet dat wel op kunnen brengen. Bij mensen met bijvoorbeeld ernstige en langdurige depressies is maatwerk echt noodzakelijk.”

Echtscheidingen

„Voor de een is dit een periode geweest van op adem komen en genieten van het gezinsleven, voor een ander is het puur overleven en diepe wanhoop.” Relatietherapeut, echtscheidingsmediator en hypnotherapeut Mireille Postma ziet door de coronacrisis een tweedeling ontstaan in de samenleving. In haar praktijk in Hilversum ’regent’ het bijvoorbeeld echtscheidingen.

Normaal zijn augustus en januari ’drukke’ maanden als het gaat om echtscheidingen. Nu ziet Postma die drukte, door corona, ook in april en mei. „In de afgelopen twee weken hebben vijf stellen zich bij mij gemeld, normaal zou dat er in deze periode misschien een zijn.” Ook hoort ze meer verhalen over huiselijk geweld en vaders die, vanwege de uitbraak van het virus, hun kinderen niet mogen zien van hun ex. „Schrijnende situaties.”

Van waarde zijn

„De coronacrisis werkt als een soort snelkookpan. Ik wilde het wel uitschreeuwen vorige maand; ’stop met die lockdown’. Het kost mensen hun baan, het zet situaties thuis op scherp en het wakkert eenzaamheid en angsten aan. We willen allemaal van waarde en betekenis zijn, ons gezien en gehoord voelen. Als dat niet meer het geval is, wie zijn we dan nog?”

Ze vreest voor een tweede lockdown. Haar advies; blijf bewegen. „Zeker als je je onrustig voelt. Reageer het niet af op je partner, kind of huisdier, maar ga wandelen, trampolinespringen of zet desnoods een koptelefoon op en dans in de woonkamer.”

Wie ook een uur wil wandelen met Vincent Mispelblom Beyer kan zich aanmelden via vincent@depressiecoach.com

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.