Hoezo versoepeling? We moeten ons niet zo druk maken over de drukte | commentaar

Net als Pasen werd ook Hemelvaartsdag een zonnige feestdag. Alsof de lieve Heer ons een beetje wil plagen met de ons zelf opgelegde thuisisolatie.

En niet iedereen houdt het op dit soort dagen dan ook bij een verblijf op het balkon of in de achtertuin. Zowel de Paasdagen als het verlengde Hemelvaartweekend worden massaal benut voor een snuifje frisse zeelucht of een picknick in de vrije natuur met het zonnetje in de snoet. En dat is te merken op straat, strand, parken en plassen. Het is warempel een beetje druk op dit soort dagen. Zeker nu premier Rutte de aangelijnde burger een beetje meer lengte gunt.

Dat hoef je de gemiddelde Nederlander geen twee keer te zeggen. Net als de instructies over het afstand houden, handen wassen en elleboogniesen. Die zijn inmiddels breed ingedaald en je ziet ook iedereen zijn of haar best doen voldoende afstand te bewaren. Op een paar hardleerse sociale bumperklevers na, is de gemiddelde brave burger bereid de anderhalvemetersamenleving te eerbiedigen, zolang dat tenminste noodzakelijk is. Daarom leidde de Paasdrukte ook niet tot extra besmettingen.

Maar soepel betekent ook dat je de beoogde bestemmingen wel een beetje bereikbaar moet houden. Parkeerplaatsen sluiten en treinverkeer beperken, leidt automatisch tot opstropend verkeer en precies het soort drukte die we allemaal willen vermijden. En boze bestuurders die ons aan het einde van zo’n dag de les gaan lezen, bereiken het tegenoverstaande van wat ze willen. Te veel drukte over de drukte werkt contraproductief. De druk op de samenleving is al groot genoeg.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.