Premium

Sluiting overvolle strandjes Loosdrecht dreigt door mensenpoep, Wijdemeren laat extra hulptroepen aanrukken

Sluiting overvolle strandjes Loosdrecht dreigt door mensenpoep, Wijdemeren laat extra hulptroepen aanrukken
De eco-toiletten die vorig jaar april in gebruik werden genomen bij De Zuwe. Nu dus al even gesloten.
© Archieffoto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Wijdemeren

De overlast en drukte in het Plassengebied zijn zo groot, dat de gemeente Wijdemeren hulptroepen laat aanrukken voor toezicht en handhaving. Sluiting van de stranden is zelfs niet uitgesloten.

Hemelvaartsdag is meteen al de eerste testcase. De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van Plassenschap, Natuurmonumenten, Waternet en gemeente krijgen op dringend verzoek van burgemeester Crys Larson assistentie bij het toezicht op en langs het water. Collega’s van omliggende gemeenten, en ook brandweer, politie en reddingsbrigade springen bij. Ook aankomende dagen zal dat het geval zijn.

Geen toiletten

Het is op mooie dagen drukker dan gebruikelijk op het water, waarschijnlijk omdat veel mensen vanwege corona vakantie en vertier dichtbij huis zoeken. Complicerende factor is dat er bij strandjes geen openbare toiletten zijn, waardoor veel mensen in het water of in de bosjes hun behoefte doen. De nieuwe toiletten bij de Zuwe zijn zoals overal sinds half maart gesloten. Ook op het doorgaans drukke strand van De Strook, waar gemeente Stichtse Vecht vanaf Hemelvaart weer eenrichtingsverkeer op de weg heeft ingevoerd, is geen toilet omdat de horeca er dicht is.

Sluiting overvolle strandjes Loosdrecht dreigt door mensenpoep, Wijdemeren laat extra hulptroepen aanrukken
Drukte op De Strook aan de rand van de Vijfde Plas en Loosdrecht.
© Archieffoto STUDIO KASTERMANS / LEON DAKKUS

Poepbacterie

Burgemeester Crys Larson van Wijdemeren worstelt met de kwestie en noemt het ’buitengewoon ongemakkelijk’. Dat toiletten van het rijk uit voorzorg dicht moeten leidt volgens haar tot kwalijke gevolgen. ,,We zouden dit graag anders zien. Want de e-coli (poepbacterie) vormt een fiks risico voor de volgsgezondheid.” Ze doet dan ook een dringend beroep op de recreant om zoveel mogelijk eerst thuis naar het toilet te gaan, en anders de behoefte op te ruimen. ,,Bij honden kan dat ook.” In het ergste geval, waarschuwt Larson alvast, zullen we overgaan tot sluiting van de stranden. Dat zou een voor Wijdemeren ongekende maatregel zijn. Afgelopen zomer was er al een negatief zwemadvies voor De Strook en het tegenover liggende strand van eiland De Meent vanwege de e-coli bacterie in het water.

Veel troep

De drukte zorgt er ook voor dat mensen op en langs het water lang niet altijd de verplichte anderhalve meter afstand bewaren, en soms ook flinke hoeveelheden troep achterlaten. De boa’s en alle hulptroepen gaan daarop letten, en zo nodig bonnen uitdelen. Dat geldt ook voor het snelvaren op de plassen. Ook dat is volgens Larson in het kader van de veiligheid momenteel een groot probleem. ,,Er zal strikt op worden gehandhaafd”, waarschuwt ze alvast.

Sluiting overvolle strandjes Loosdrecht dreigt door mensenpoep, Wijdemeren laat extra hulptroepen aanrukken
Drukte een paar jaar geleden bij de Zuwe.
© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS

,

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.