Premium

AOW’ers Hein en Corine Muller vragen ouderen hun vakantiegeld te schenken aan culturele sector; ’We kunnen niet op vakantie, maar wel iets terugdoen voor maatschappij’

AOW’ers Hein en Corine Muller vragen ouderen hun vakantiegeld te schenken aan culturele sector; ’We kunnen niet op vakantie, maar wel iets terugdoen voor maatschappij’
Corine en Hein Muller uit Bussum: ,,Cultuur speelt belangrijke rol bij het goed ouder worden.”
Bussum

’Doe mee met je AOW’. Dat is de slogan waarmee AOW’ers Hein en Corine Muller uit Bussum vandaag in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds een landelijke actie starten. Zij vragen hun ruim drie miljoen mede AOW-ers (een deel van) hun vakantiegeld, dat ze vandaag ontvangen, te schenken aan de culturele sector.

,,Mijn vrouw kwam op dit idee tijdens het tuinieren”, vertelt Hein Muller. ,,Aan de keukentafel hebben we het verder uitgewerkt. We zien mensen zich nu enorm inzetten voor de gezondheid van ouderen, jongere generaties die de economische klappen opvangen. Waarom zouden wij, ouderen die in een financieel minder kwetsbare situatie verkeren, niet iets terugdoen. Tenslotte kunnen we dit jaar toch niet op vakantie.”

Opera

De kunstsector is het eerste dat bij hen opkomt. ,,Daar komt de coronacrisis hard aan en wij dragen de kunsten een warm hart toe. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we regelmatig voorstellingen kunnen bezoeken. We wonen vlakbij het Filmhuis in Bussum, stappen makkelijk op de trein voor een theaterstuk of opera in Amsterdam. Ontmoetingen en cultuur spelen een rol in het goed oud worden.”

Hoewel het idee onlangs pas geboren werd, heeft het echtpaar Muller al heel wat bereikt. Ze hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds bereid gevonden om het plan te helpen realiseren. Acteur Gijs Scholten van Aschat is ambassadeur van de actie en zeker negentig AOW-ers hebben al toegezegd mee te doen. Daaronder bekende namen als Geert Mak, Frits Bolkestein en Alexander Rinnooy Kan.

Wakker schudden

Hein Muller zegt geen idee te hebben wat de actie teweeg gaat brengen.

,,Tot nu toe is het grote publiek nog niet opgestaan voor de culturele sector. Vandaag staat in drie landelijke dagbladen een pamflet met de oproep en tekst en uitleg. Onze schatting is dat een paar honderdduizend ouderen het geld ook kunnen missen. Of ze het ook willen missen, is afwachten. We hopen overigens niet alleen veel AOW-ers over de streep te trekken, maar ook de politiek wakker te schudden. Cultuur is goed voor een mens. Acteur Ramsey Nasr zei het laatst mooi; Kunst moet geen ornament, maar een fundament zijn in onze samenleving.”

Meer informatie (ook niet AOW-ers kunnen doneren) op: www.doemeemetjeaow

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.