Veel zorgpersoneel werkt nog onbeschermd: ’Ik ben al vaak in mijn gezicht gehoest door patiënt’

Veel zorgpersoneel werkt nog onbeschermd: ’Ik ben al vaak in mijn gezicht gehoest door patiënt’
Amsterdam

Veel medewerkers in de zorg doen hun werk nog steeds zonder mondmaskers, veiligheidsbrillen en schorten. In de verpleeghuizen en thuiszorg kan zestig procent van het personeel niet beschermd aan de slag in coronatijd.

Dat blijkt uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn onder 1.357 zorgmedewerkers. In ziekenhuizen moet een op de drie werknemers het zonder persoonlijke beschermingsmiddelen doen. In de kraamzorg een op de zes.

In ziekenhuizen gaat het vooral om niet-verplegend personeel dat onbeschermd werkt. ,,Ik maak hartecho’s”, meldt een medewerker in het onderzoek. ,,Het gezicht van de patiënt is vijftig centimeter van mijn gezicht af en ik moet ze in mijn gezicht laten blazen. Ik ben ondertussen al vaak in mijn gezicht gehoest. De triage vooraf is niet waterdicht.”

Gezocht: zorgmedewerkers die onbeschermd werken

Veel werkgevers voorzien hun zorgmedewerkers niet van beschermingsmiddelen wanneer die erom vragen. ,,Het is ongehoord dat zorgpersoneel nog steeds zonder beschermingsmiddelen moet werken en daarmee coronabesmetting riskeert”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Zelf kopen

Volgens de vakbond krijgen medewerkers in de thuis- en kraamzorg vaak pas mondkapjes van hun werkgever als er een verdenking van corona is bij de cliënt waar ze thuis komen. Ook in verpleeghuizen komt het nog steeds voor dat personeel dan maar zelf schorten, mondkapjes en handschoenen moet kopen.

,,Als zowel cliënt als medewerker geen klachten hebben wordt gezegd dat de anderhalve meter-richtlijn voldoende is”, zegt FNV-woordvoerster Danielle van Essen. ,,Terwijl we steeds vaker horen dat je ook zonder klachten het virus kunt doorgeven. Werknemers voelen zich niet veilig en melden zich preventief ziek om zelf niet ziek te worden. Of omdat ze huisgenoten in de risicogroep hebben.”

Zuurstof

Werken zonder beschermende middelen kan leiden tot angst, onzekerheid en besmettingen. ,,In verpleeghuizen is ontzettend veel personeel besmet geraakt. Er zijn zelfs medewerkers overleden. Ik sprak net nog een besmette medewerker die in het ziekenhuis opgenomen is geweest en nu met zuurstof thuis zit”, zegt Van Essen.

Vice-voorzitter Kitty Jong van FNV roept minister Martin van Rijn (Medische Zorg) op in een duidelijke richtlijn vast te leggen dat iedere zorgmedewerker recht heeft op beschermingsmiddelen, zonder voorwaarden. Overleg tussen Jong en Van Rijn leverde gisteren weinig op.

Volgens woordvoerster Van Essen is afgesproken dat de vakbond maandag met een handreiking komt ’waardoor het duidelijker wordt hoe werknemers veiliger kunnen werken’. De vakbond pleit ook voor een eenmalige bonus en beter loon voor zorgmedewerkers. ,,Noodzakelijk om extra personeel aan te trekken.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.