In memoriam schaker, schrijver en Baarnaar Johan Hut (1961-2020): het boekhouderspak knelde

Johan Hut.

Johan Hut.

Wim van der Wijk

Johan Hut was voorbestemd om boekhouder te worden. Zijn vader had werk voor twee, dus vormden ze het Administratiekantoor Hut en Zoon.

Dat Johan snel kon rekenen toonde hij al als jeugdlid van de Baarnse schaakvereniging. Het duurde niet lang eer hij iedereen de baas was, ook de senioren. Voor meer tegenstand vertrok hij later naar het Hilversumse HSG.

Maar het boekhouderspak knelde. Johan voelde zich lekkerder in een trui, een schrijverstrui. Hij ontdekte dat hij meer van woorden hield, meer van taal dan van rekenen. Het een hoefde het ander niet uit te sluiten. Dankzij de uurtje factuurtjes van de belastingaangiften kon hij zich storten op minder lucratief schrijfwerk. Daar lag wel zijn hart en hij besloot zijn hart te volgen.

Hij publiceerde over de geschiedenis van Baarn, schreef een boek over het bijzondere familiebedrijf Nijhof, ook wel de Baarnse Ikea genoemd. In 1996 kreeg hij een droompodium. De Gooi- en Eemlander trok hem aan als schaakmedewerker en de wekelijkse schaakrubriek. Door fusies bereikte zijn rubriek later ook lezers in Leiden, Haarlem en Noord-Holland. Wij kenden elkaar vanuit de Gooise schaakwereld. Vanaf dat moment begroette ik hem als ’collega’, wat Johans gezicht in een brede grijns plooide.

Hij werd op een tweede front actief toen ondernemer-schaker Kees Schrijvers een fraaie niet-commerciële website voor en door schakers lanceerde. Johan publiceerde op schaaksite.nl zijn misschien wel belangrijkste werk: de Canon van het Nederlandse schaak, dat zeker ook publicatie in boekvorm verdient.

Hij stuurde zijn wekelijkse schaakrubriek vaak ook naar mijn privé-mailadres. Of ik er op wilde toezien dat het goed kwam met de onderschriften van de diagrammen en het in zijn ogen absoluut noodzakelijke witregeltje tussen de inleidende tekst en de partijbespreking. Hij overdreef graag dat hij een beschermengel of redder op de redactie had met verstand van zaken/schaken – iemand die waakte over het witregeltje.

Johan was stipt in de aanlevering, tot vorige week. Vrijdag was zijn rubriek voor zaterdag nog niet binnen. Hier klopte iets niet, ik reed naar het smalle straatje in Baarn waar hij woonde, kwam voor een dichte deur en alarmeerde familie. Als een dief in de nacht was de dood eerder langs geweest.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.