Premium

Blauwe regen van Hilversummer op nippertje gered van bijl woningcorporatie Alliantie: ’Ik zou mijn geveltuin niet onderhouden’

Blauwe regen van Hilversummer op nippertje gered van bijl woningcorporatie Alliantie: ’Ik zou mijn geveltuin niet onderhouden’
De vooralsnog van de bijl geredde blauwe regen in volle glorie.
© Foto: eigen bezit
Hilversum

Het had maar een haartje gescheeld of Martin van Brakel uit Hilversum had woensdag machteloos moeten toezien hoe woningcorporatie de Alliantie Gooi en Vechtstreek zijn grote trots, een zelf geplante blauwe regen, had omgezaagd. Op het laatste nippertje echter heeft de Alliantie de (strijd)bijl begraven. De blauwe regen mag, voorlopig weliswaar, blijven staan.

Al maanden ligt Van Brakel met de woningcorporatie in de clinch over zijn geveltuin, voor zijn flat aan de Erfgooiersstraat. Daar heeft hij onder meer een grote blauwe regen en een druif geplant. Het tuintje is zijn lust en zijn leven, maar de verhuurder was er, na twintig jaar gedoogbeleid, ineens minder blij mee.

Goed voor klimaat

Van Brakel: „Ik heb mijn geveltuin al twintig jaar en er is nooit wat van gezegd. Bij eerdere schilderswerkzaamheden heeft de Alliantie zelfs meegeholpen om de blauwe regen opzij te buigen. En nu moet alles ineens weg.” De gedupeerde Hilversummer vindt juist dat de geveltuin met klimplanten goed is voor het klimaat en de leefbaarheid in de buurt.

Blauwe regen van Hilversummer op nippertje gered van bijl woningcorporatie Alliantie: ’Ik zou mijn geveltuin niet onderhouden’
Volegsn de Alliantie zou de klimplant de gevel van de flat beschadigen.
© Foto: Marjoleine van Kalken

Volgens de Alliantie onderhoudt Van Brakel zijn geveltuin echter niet en beschadigt de klimplant de gevel van de flat. ’U heeft de mogelijkheid gekregen de klimplant voldoende terug te snoeien zodat deze niet meer over de gevel groeit. Mocht dit niet gebeuren, zal deze worden weggehaald’, meldde de woningcorporatie in februari, gevolgd door de aanzegging dat de blauwe regen op 20 mei definitief zou worden verwijderd.

Teleurgesteld

Stomverbaasd en teleurgesteld liet Van Brakel de Alliantie daarop per open brief weten dat het aanleggen en onderhoud van de geveltuin voor hem zeer ontstressend werkt en dat hij niet akkoord is met het verwijderen ervan.

Stressflat

’Ik heb die geveltuin gecreëerd omdat ik een natuurliefhebber ben, voor schoonheid en om iets goed te maken dat bij de bouw van de flat is vergeten: mijn privacy en gezondheid’, schrijft de Hilversummer, die vindt dat hij in een zeer gehorige ’stressflat’ woont waar de verhuurder weinig tot niets aan doet. Hij verzorgt de planten in zijn geveltuintje juist wel goed, vindt Van Brakel.

Blauwe regen van Hilversummer op nippertje gered van bijl woningcorporatie Alliantie: ’Ik zou mijn geveltuin niet onderhouden’
Zijn geveltuintje is Van Brakels lust en leven.
© Foto: Marjoleine van Kalken

Flauwekul

Ook verwerpt hij de klacht dat zijn gevel zou zijn beschadigd door de klimplant. ’Iedereen kan zien dat mijn gevel er juist het best en schoonst uitziet van alle gevels hier’, luidt zijn tegenargument. Hij haalt in zijn brief een deskundige aan die het ’flauwekul’ vindt om te stellen dat blauwe regen en een druif schade zouden veroorzaken aan de gevel.

Protestactie

Van Brakel stelde de Alliantie voor om de zaak voor te leggen aan de rechter en om in gesprek te gaan, maar daar wilde de woningcorporatie niets van weten. Zijn open brief trok wel de belangstelling van Jacqueline van Oostveen van Leefbaar Hilversum, die maandag op Facebook en Instagram een protestactie op touw zette. Ook zal Van Oostveen, samen met de SP, het gemeentelijk geveltuinenbeleid aan de orde stellen bij Bart Heller, wethouder wonen van Hilversum.

Onderhoud

In een maandagmiddag inderhaast gestuurde mail aan Van Brakel schrijft de Alliantie nu dat ze de blauwe regen ’vooralsnog niet weg verwijderen’ (sic) en ’op korte termijn met hem en een externe deskundige in gesprek willen om afspraken te maken over het onderhoud van de blauwe regen’. ’De Alliantie is een voorstander van (meer) groen in de wijk maar wel in goed onderling overleg en onder voorwaarden’, aldus de mail.

Weinig fiducie

Hoewel Van Brakel opgelucht is, heeft hij weinig fiducie in de uiteindelijke afloop. „Dit goede nieuws komt natuurlijk niet uit de lucht vallen”, zegt hij sceptisch. „Waarschijnlijk is de Alliantie geschrokken van alle commotie. Tot nu toe hebben ze mij heel vernederend behandeld.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.