Toen er op 19 mei nog wél gesport werd: meestal is Olivier Panis veldvulling, maar in de chaos van Monaco wint hij opeens [video]

Olivier Panis, de verrassende winnaar in Monaco.
© Foto AFP/Jean-Loup Gautreau

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 19 mei 1996, de Grand Prix van Monaco.

In de tijd dat er geen livesport op televisie is, worden er veel oude wedstrijden uitgezonden. Een legendarische race is zeker de moeite waard om nog een keer te bekijken, ook als je weet wie de verrassende winnaar was: Monaco 1996.

De Grand Prix van Monaco is een klassieker op de kalender van de Formule 1. Eigenlijk is het gekkenwerk, met een bolide die 350 kilometer per uur kan halen racen door krappe straten. Als iemand nu met dat idee zou komen, zou het nooit worden goedgekeurd, maar de wedstrijd door het ministaatje is nu eenmaal een traditie.

Aflevering van gisteren: de latere olympisch kampioen Mark Huizinga geeft met vijf keer ippon zijn visitekaartje af

Vaak is het mooi weer in Monaco, maar niet op zondag 19 mei 1996. Regenraces halen het beste in een coureur naar voren; de auto’s zijn met minder grip vaak gelijkwaardig aan elkaar. Niet voor niks kwamen mannen als Ayrton Senna, Michael Schumacher, Lewis Hamilton en Jos en Max Verstappen bovendrijven als de baan kleddernat was.

Olivier Panis was op zijn 29e pas twee jaar F1-coureur. Nu zou dat stokoud zijn, maar de Fransman beleefde rond die leeftijd in de Ligier en Prost zijn topdagen.

Het hoogtepunt was de GP van Monaco. Panis was al de snelste in de natte warm-up zondagmorgen, maar niemand verwachtte een overwinning, hij startte als 14e. Jos Verstappen stond in zijn Footwork op de 12e plek, maar hij lag er al in de eerste bocht uit. Schumacher had pole, de Duitser verloor echter al snel de controle over zijn Ferrari. Halverwege waren er nog maar 11 coureurs in de wedstrijd.

Panis was naar voren gesneakt en ging in zijn blauwe bolide als de brandweer. Achter hem vielen steeds meer mannen uit; vlak voor het einde in een crash zelfs drie – Eddie Irvine, Mika Salo en Mika Häkkinen – maar Panis bleef cool. Zo reed hij naar zijn enige zege in een wedstrijd die maar drie officiële finishers had. Precies genoeg voor het podium en het laagste aantal in de geschiedenis ooit. De Fransman zou nog in de formule 1 rijden tot zijn 37e, daarna legde hij zich toe op ijsracen.

De auto van Jacques Villeneuve wordt weggetakeld.
© Foto AFP/Pascal Guyot

Meer nieuws uit Sport