Premium

Openluchtsportscholen uit nood geboren; ’Dit is eigenlijk veel leuker’: Slapen in camper om bedrijf te redden

1/8
Hilversum

Sportscholen moeten nog tot september wachten voordat de deuren open mogen. Dat vraagt om creatief ondernemen. Als het binnen dan niet mag, dan maar naar buiten, zo denken inmiddels vele sportschoolhouders in de regio. Zo ook bij sportschool Burning Heart in Hilversum. Daar staat alle apparatuur sinds een week buiten. ,,We moeten wat. We zijn een familiesportschool en voor je familie heb je veel over.”

Daphne de Jong van sportschool Burning Heart vertelt dat de spierbundels vorig weekend even goed zijn getest. De gewichten van een paar kilo waren van twee hoog nog wel naar beneden te dragen, maar bij hele toestellen bleek dat een ander verhaal.

Nagenoeg al het materiaal staat inmiddels buiten op het parkeerterrein. De Jong: ,,Van de week vroeg iemand of we de dumbells van 55 kilo al ergens buiten hadden staan.” Ze lacht. Dat was nog niet het geval. ,,Als je ze zelf naar beneden tilt, dan vinden we dat natuurlijk geen probleem.”

Ochtendmis

Het is zondagochtend omstreeks tien uur als de eerste bootcampgroep naar het nabij liggende bos vertrekt. De ochtendmis noemen ze het bij Burning Heart. Een groep van tien mensen heeft zich voor die ochtendmis aangemeld.

Dat aantal komt niet uit de lucht vallen. Sporten mag vandaag de dag alleen onder strikte voorwaarden. Maximaal tien deelnemers per groep, op anderhalve meter afstand van elkaar en alleen op inschrijving.

Op het parkeerterrein aan de Franciscusweg 307 gaan eveneens vijf mensen aan de slag. Ze trainen verspreid over het terrein van tientallen vierkante meter. Een van hen slaat erop los tegen een bokszak, andere fanatiekelingen testen de fitnesstoestellen.

Openluchtsportscholen uit nood geboren; ’Dit is eigenlijk veel leuker’: Slapen in camper om bedrijf te redden
Zaktraining bij Burning Heart in Hilversum.
© Studio Kastermans/Ben den Ouden

Ontbijtje in de camper

Het meest in het oog springt een oud, rood brandweerwagentje mét blauw zwaailicht op het dak. De Jong vertelt dat een vriend van haar man Jerry het wagentje tot camper heeft omgebouwd en dat ze hem te leen hebben. ,,Mijn man en een van mijn dochters slapen hier sinds maandag. Samen met de twee honden bewaken ze de spullen.”

Dochter Chloë lacht. Ze zit samen met haar zus Noa op een stoel voor de camper. Chloë vertelt dat slapen in de camper haar wel bevalt. ,,Het is gezellig, hoor! De eerste sporters beginnen alleen al om zes uur ’s ochtends, dat is wel vroeg. Maar ja, anders kom ik elke dag veel te laat m’n bed uit. De online schoollessen volg ik vanuit de camper. Het gaat prima!”

Alleen een toiletbezoek is wat lastig, daar moet het duo voor de sportschool in. De passie van het gezin De Jong wordt gewaardeerd. Zo kwam een van de klanten ’s ochtends een ontbijtje brengen en neemt er ’s avonds ook weleens iemand een biertje mee.

Openluchtsportscholen uit nood geboren; ’Dit is eigenlijk veel leuker’: Slapen in camper om bedrijf te redden
Buiten trainen bij Body Conditioning in Bussum.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Buiten trainen

Toch is het niet louter feest. Slapen in de camper klinkt leuk, maar het is noodzaak. De spullen mogen niet worden gestolen. Verder, zo vertelt Jerry de Jong, is er na een week al aanslag op de apparaten te zien.

Het maakt het gezin op dit moment weinig uit. Er moet en gaat gesport worden. Men snakt naar wat beweging. Sterker nog: er zijn zelfs nieuwe leden bijgekomen. Daphne: ,,Het is heel fijn om te zien dat mensen het leuk vinden.”

Een van de sportende leden deze zondagochtend is Pieter. ,,Ik ben zo blij dat het weer mag. Het is eigenlijk veel leuker om buiten te sporten”, zegt hij lachend. Ondertussen maakt Pieter in de stralende zon enkele gewichten schoon. ,,Met dit weer is het heerlijk. Niet te druk ook, daar hou ik niet zo van. Dat is het fijne aan deze sportschool: je kan altijd sporten.”

Openluchtsportscholen uit nood geboren; ’Dit is eigenlijk veel leuker’: Slapen in camper om bedrijf te redden
Pilatesles van Tim bij Family Fitness in Laren.
© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Een week, bijna tweeduizend sporters

Pieter blijkt niet het enige actieve lid. Aangezien leden zich moeten inschrijven om te mogen sporten, moest er een nieuw systeem worden aangeschaft. Dochter Noa boog zich erover.

Op haar telefoon kan ze het aantal aanmeldingen volgen. ,,Deze week zijn het er 1885, verspreid over alle lessen en beide locaties.” Moeder Daphne is met stomheid geslagen. ,,Zo, wat een hoop!”

De roep luidt dan ook om alle regelgeving niet al te ingewikkeld te maken. Een voorbeeld. Eerder deze week had Burning Heart een open partytent voor de deur staan voor als het regent. Dat bleek niet te mogen.

Daphne: ,,Waren kinderen buiten in de regen aan het judoën, terwijl ernaast een partytent stond die niet gebruikt mocht worden. Een paar dagen later mocht het wél. Denk vooral na over veiligheid, dat is nu belangrijker dan het naleven van regeltjes.”

Strijden en tranen

Het gezin De Jong oogt strijdbaar. Tot september blijven de deuren van de sportschool gesloten. Daphne: ,,We hebben geen oneindige buffer en we willen er zijn voor onze sportfamilie. De laatste persconferentie van Rutte hebben we niet gekeken. De inhoud ervan was al uitgelekt. ’s Avonds hebben mijn man en ik met tranen in bed gelegen. We voelen ons aangeslagen, maar we geven zeker niet op.”

Openluchtsportscholen uit nood geboren; ’Dit is eigenlijk veel leuker’: Slapen in camper om bedrijf te redden
Buiten spinnen bij sportschool LifeCity in Baarn.
© Foto Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.