Premium

Corona hakt erin bij Gooise ouderen: Ongemak, stress en soms zelfs angst

Corona hakt erin bij Gooise ouderen: Ongemak, stress en soms zelfs angst
Veel Gooise ouderen ervaren boodschappen doen in deze tijd als stressvol.
© United Photos/Paul Vreeker
Hilversum

Corona hakt erin bij flink wat senioren in de regio. Er is zo angst, ongemak, stress en spanning, helemaal bij het boodschappen doen.

Dat blijkt uit onderzoek van Hilversumse seniorenvereniging Senver, waaraan iets meer dan tweehonderd leden, ook uit Wijdemeren en omgeving, deelnamen. Het merendeel is 65-plus en twee derde is alleenwonend.

De meeste van de senioren (83%) doen nog steeds zelf boodschappen, al is dat niet altijd van harte. Velen voelen zich geregeld ongemakkelijk. Bijna een kwart vindt winkelen in de supermarkt beangstigend en is blij daarna weer naar huis te kunnen.

Dat zovelen met een meer kwetsbare leeftijd - soms zelfs tegen adviezen in - toch naar de winkel gaan komt omdat zij er thuis even uit willen, al is het maar voor even. Dat geldt zeker voor de veertig procent die zegt dat ’uitje’ heerlijk en een opluchting te vinden.

Lees ook: Winkelen is voor ouderen nu anders: ’Ik ga zo min mogelijk, ’t maakt me onzeker’

Maar hoe fijn het ook is om er even uit te zijn, veertig procent geeft wel aan dat boodschappen doen ’best een beetje eng te vinden. ’Minder ontspannend dan vóór de crisis.’ ,,Ik doe het sneller dan vroeger”, schrijft een senior. Een ander gaat niet meer naar de super maar naar de zelfstandige bakker en slager. ,,Dat voelt minder beangstigend.”

Intimiderend

Winkelpersoneel en andere klanten zijn meestal hulpvaardig en vriendelijk, maar soms ook ronduit intimiderend, zo vertellen enkelen. Leeftijd speelt daarbij geen rol, want zowel jongeren als leeftijdgenoten blijken zich soms te misdragen, door bijvoorbeeld lak te hebben aan de voorgeschreven anderhalve meter.

,,Steeds vaker lopen ze rakelings langs je. Mensen hebben soms een heel kort lontje”, aldus een oudere, die vertelt getuige te zijn geweest van twee scheldpartijen en een vechtpartij.

De meerderheid maakt geen gebruik van de speciale ouderenuren in de supers, een enkeling vindt die zelfs ’belachelijk’: ,,Dat oude mensen tussen zeven en acht uur boodschappen moeten doen, waarom niet tussen twee en drie uur?”

Eén senior zegt bij de Jumbo zelfs een keer op hoge toon te zijn aangesproken door een zestiger. ,,Die vond dat ik, net als hij bij AH, maar tijdens het ouderen-uurtje moest komen. Gelukkig werd hij door een medewerkster in goed Hilversums op zijn nummer gezet.”

Een ander laat weten: ,,Mensen kijken wel eens vreemd en zeggen, moet u niet thuis blijven? Nee, zeg ik dan, ik ben 67 en kan makkelijk zelf mijn boodschappen doen.”

Gevoel van afhankelijkheid

Corona betekent dat menig oudere moet wennen aan een gevoel van afhankelijkheid, maar mensen ervaren ook mooie kanten, zoals verbondenheid en contact, concluderen ze bij Senver.

,,Het trof mij dat mijn kleinzoon van zeventien bij het bezorgen van boodschappen twee uur bij mij in de tuin bleef kletsen. In normale tijden was dat niet zomaar gebeurd.”

Lees ook: Winkelen is voor ouderen nu anders

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.