Premium

Zouden er na deze coronacrisis nog ouderen bestaan met vertrouwen in Henk Krol? | column Chris Aalberts

Zouden er na deze coronacrisis nog ouderen bestaan met vertrouwen in Henk Krol? | column Chris Aalberts
Chris Aalberts.
© Foto Hedske Vochteloo

Het is een opvallend resultaat van de oprichting van een nieuwe partij: 50Plus is in een paar weken tijd in de peilingen gedaald van tien zetels naar één.

Henk Krol blij: zijn nieuwe Partij voor de Toekomst (PvdT) staat eveneens op een zeteltje. Die partij gaat zich óók voor de ouderen inzetten. Slim hoor: als er nu verkiezingen zouden zijn, zijn er acht zetels minder voor ouderen dan eerst.

Er is inmiddels wat vooruitgang te zien bij Krol: zijn nieuwe partij heeft een begin van een programma. Het lijkt alleen nogal op dat van 50Plus. De PvdT vecht voor het beste pensioenstelsel ter wereld, indexatie en een realistische rekenrente.

De partij wil weer AOW vanaf 65 jaar en geen marktwerking in de zorg zodat deze weer betaalbaar en toegankelijk wordt. Leeftijdsdiscriminatie moet strafbaar worden en dat moet in de grondwet komen te staan. Dit voorstel van Krol werd eerst onder de noemer van 50Plus gepresenteerd, maar nu is het de initiatiefwet van de PvdT.

Even samenvatten. Er was eens een rommelige partij die goede Kamerleden had. Ten minste, dat zei Krol lange tijd zelf. Die partij heette 50Plus. Echt fundamentele dingen heeft die club nooit bereikt, want de pensioengerechtigden hebben gewoon pech met de rekenrente en de verlaging van de AOW-leeftijd kan men ook op zijn buik schrijven. Maar 50Plus was wel een partij die streed voor haar standpunten en die redelijk zichtbaar was. Nu ligt de partij op apegapen en krijgen we er een tweede partijtje met globaal dezelfde mening bij.

Nu de corona-crisis vordert wordt steeds duidelijker dat geen groep het zo moeilijk heeft als de ouderen. Geen leeftijdsgroep kent zo’n hoge sterfte. In verpleeghuizen is het aantal besmettingen enorm en de hoeveelheid beschermingsmiddelen te beperkt.

Eenzame ouderen zitten weg te kwijnen en moeten alleen sterven. Er wordt nu geëxperimenteerd met een bezoekregeling maar het merendeel heeft daar vooralsnog niets aan. Je zou bijna denken dat Krol er oplossingen voor heeft en daar de camera’s mee zoekt. Toch komt hij niet verder dan de standpunten waar 50Plus ooit de verkiezingen mee inging: pensioenen. Dan ben je niet bezig met wat er leeft.

Dat blijkt ook wel: deze week heeft Krol een partijkantoor in Den Dungen geregeld, kwam er een financier en werd de website verder opgetuigd. Ook trekt de PvdT aan lokale 50Plus-fracties in de hoop dat ze overstappen. Rara waarom hebben de meesten dat niet gedaan?

Op de website van de PvdT lezen we dat Krol graag samen met zijn leden een programma gaat schrijven. Goed idee. Hij lijkt zelf immers vergeten welke problemen ouderen momenteel hebben. Maar zouden er na deze crisis nog ouderen bestaan die vertrouwen in hem hebben?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.