Brandbrief 47 gemeenten om Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden

Brandbrief 47 gemeenten om Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden
Gedeputeerde Zita Pels tijdens een werkbezoek.
© Foto Peter Schat
Den Helder

Gedeputeerde Zita Pels doet met de wethouders van alle 47 Noord-Hollandse gemeenten klemmend beroep op minister Van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden.

Er moet meer geld beschikbaar komen voor de sector. In de brandbrief vragen zij om cultuur op lokaal en regionaal niveau nadrukkelijk een plek te geven in de toekomstige steunmaatregelen.

Gedeputeerde en wethouders stellen dat de culturele sector in Noord-Holland van groot maatschappelijk en economisch belang is. De helft van de totale ’culturele infrastructuur’ van Nederland bevindt zich in Noord-Holland. Als gevolg van de coronamaatregelen ligt het verwachte omzetverlies tussen maart en juni waarschijnlijk op 500 miljoen euro.

Smeerolie

„Cultuur is de smeerolie in onze gemeenschappen en van groot economisch belang voor onze provincie”, aldus gedeputeerde Pels. „Bij instellingen en makers is er nu veel onzekerheid over de toekomst. Onze brief is een oproep aan de minister om samen ervoor te zorgen dat de culturele sector zo sterk mogelijk uit de crisis komt.”

Het steunpakket van het Rijk richt zich op de grote instellingen met nationale en internationale bekendheid. Regionale theaters, musea en podia komen hier niet voor in aanmerking. Veel musea, theaters en gezelschappen zijn daardoor afhankelijk van subsidies van gemeenten en provincies.

Wethouder Jeroen Verwoort van Velsen: „Lokale culturele instellingen hebben voor gemeenten een grote maatschappelijke en economische waarde. Dit zijn de plekken waar mensen dichtbij huis van cultuur kunnen genieten. Zonder deze instellingen krijgt een brede groep aan talent niet de kans om door te groeien, komen kinderen niet in aanraking met cultuur en verliezen vele mensen in de culturele sector hun baan. De coronacrisis mag niet voor een kaalslag in ons cultureel landschap zorgen.”

Extra hulp

Twee op de drie musea, theaters en gezelschappen zijn afhankelijk van subsidies van gemeenten en provincie. Het redden van culturele instellingen rust nu voornamelijk op hun schouders. Lokale overheden doen alles wat in hun vermogen ligt om hun culturele instellingen en evenementen overeind te houden. Huren worden uitgesteld, subsidies worden eerder uitgekeerd en waar mogelijk wordt hard meegedacht over hoe de kunst- en cultuursector zo snel mogelijk het werk weer kan oppakken. Maar provincie en gemeenten kunnen dat niet alleen. Zonder extra hulp van het Rijk dreigen instellingen in de regio om te vallen.

Gedeputeerde Pels: „De provincie heeft eigenlijk een zeer beperkte taak in cultuur, maar de nood is zo hoog dat wij de gemeenten gaan steunen in het behoud van culturele instellingen. Aanstaande maandag stemt Provinciale Staten over moties vanuit een brede coalitie van partijen om op de korte termijn 10 miljoen vrij te maken voor de sociale en culturele infrastructuur en voor de middellange termijn te onderzoeken hoe wij kunnen bijdragen aan het herstel.”

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.