Van jenever en bier naar jurkjes en broeken; Café Zuid in Hilversum tijdelijk omgetoverd tot damesmodezaak

Café Zuid is weer open, maar dan wel als kledingzaak.
© Foto’s GinoPress B.V.
Hilversum

De barkrukken en de flessen zijn weg, de biertaps afgedekt, op het biljart liggen broeken en schoenen, en waar de tafeltjes en stoeltjes stonden hangen nu jurkjes. Café Zuid is weer open, maar dan wel als kledingzaak.

Ook de populaire buurtkroeg aan de Hilvertsweg heeft vanwege de coronacrisis de deuren moeten sluiten. „Ik deed via Facebook en een webshop al sinds februari vorig jaar in kleding”, vertelt eigenares Melanie Muis-van Hofwegen. „Vier keer per jaar hadden we een kledingparty hier boven het café. Mijn man Johan kwam op het idee om de kleding tijdelijk in het café te gaan verkopen.”

Horecavergunning

Vorige week vrijdagochtend belde Johan Muis naar de gemeente. Nog diezelfde avond kreeg de ondernemer een mailtje terug: de horecavergunning mocht tijdelijk van het pand aan de Hilvertsweg af. Dat was het sein voor de make-over. Melanie: „We hebben de barkrukken, tafels en stoelen naar boven gebracht. En alle drank weggehaald en de taps afgedekt. Dat moest van de gemeente.” Verder was het een kwestie van de hele voorraad kleding en schoenen uitstallen. „Dat gaat goed, we hebben natuurlijk niet zoveel kleding als een gewone winkel.”

Ricky Rijners (links) en Melanie Muis-van Hofwegen.

Tandartsassistente

Woensdag gingen de deuren van Ricky & Mel’s Fashion - damesmode en enkele herenjassen - open. Ricky, dat is Melanies collega Ricky Rijners, die in het dagelijks leven tandartsassistente is.

De winkel is woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend, van twaalf tot vijf. Er mogen maximaal drie klanten tegelijk naar binnen, op de toonbank staat handzeep en ook bij Ricky & Mel’s geldt de anderhalvemeterregel. „Als klanten het toch nog eng vinden, kunnen ze een afspraak maken voor buiten openingstijden”, vertelt Melanie. „Kunnen ze bijvoorbeeld ’s ochtends komen vip-winkelen.”

De bijzondere Hilversumse kledingzaak blijft draaien tot het café weer open mag. Of Ricky & Mel’s Fashion dan naar een ander pand verhuist, is de vraag. „Dat zou leuk zijn, maar het kost ook wel veel tijd”, meldt de onderneemster.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.