Premium

Antoni van Leeuwenhoek hoopt immuuncellen tegen corona in te zetten

Antoni van Leeuwenhoek hoopt immuuncellen tegen corona in te zetten
Amsterdam

Het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) aast op een doorbraak in het verkrijgen van immuniteit tegen het coronavirus en daarmee ook op hulp bij de ontwikkeling van een vaccin. Analyse van immuuncellen van patiënten moet het gehoopte antwoord leveren.

Voor het project wordt samengewerkt met de Universiteit Leiden, die een laboratorium tijdelijk hiervoor opent, en met een Italiaanse onderzoeker, die bloedmonsters heeft verzameld van coronapatiënten. Pia Kvistborg, de Deense onderzoeksleidster van het project, werkt als tumorimmunoloog in het AvL.

Er is nog weinig duidelijkheid over hoe het coronavirus exact toeslaat, hoe het lichaam zich ertegen verweert en zich wapent.

Kvistborg: ,,Over twee weken hebben we vermoedelijk zeer interessante data om te delen en hopelijk ook een heel spannend verhaal te vertellen’’ , verwacht Kvistborg, verbonden aan het Amsterdamse Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het AvL.

,,Het punt is, dat het nog grotendeels onbekend is welk deel van het virus de immuuncellen - die T-cellen heten - precies herkennen. Die herkenning is precies waar we ons in specialiseren voor kankercellen. Ontrafelen hoe immuuncellen het coronavirus herkennen kan van groot belang zijn voor de ontwikkeling van vaccins en het begrijpen van immuniteit.”

Begrijpen hoe T-cellen werken is van cruciaal belang bij de bestrijding van kanker.

Immuun

,,We weten nog steeds niet of je nou daadwerkelijk immuun bent als je corona hebt gehad’’, vervolgt Kvistborg.

,,Immuniteit bestaat uit twee delen: je hebt de antilichamen en je hebt de T-cellen. In de ideale wereld heb je allebei in werking. Ons doel is om erachter te komen hoe de T-cellen het coronavirus herkennen, en welk deel ervan.’’

,,Als we het antwoord hebben gevonden dat we zoeken, kan dat helpen bij het onderzoeken of herstelde patiënten immuun zijn geworden’’, verwacht Kvistborg. ,,Het betekent ook dat we dan een belangrijk stuk van de puzzel hebben gevonden voor de uiteindelijke ontwikkeling van een vaccin.’’ Overigens is het AvL met dat laatste zelf niet bezig.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.