Onderzoek dood Dascha (16) wordt niet heropend want er zijn nog steeds geen aanwijzingen voor een misdrijf, beslist Openbaar Ministerie na second opinion en reflectie

Dascha Graafsma overleed eind 2015 op het spoor bij Hilversum.© Privéfoto

Henk Runhaar
Hilversum

Het onderzoek naar de dood van Dascha Graafsma op het spoor bij Hilversum in november 2015 wordt niet heropend. Uit een forensische second opinion en reflectie door officieren van justitie van elders blijkt dat er nog steeds geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Daarmee houdt het voor het Openbaar Ministerie op.

Deze conclusie is dinsdagmiddag in een uitvoerig gesprek gedeeld met de ouders van Dascha, hun advocaat en met de onderzoekers van Team Dascha Onderzoek (TDO).

Alcohol

De zestienjarige Dascha verdween na een avond stappen waarbij veel alcohol in het spel was en werd op zaterdagochtend 28 november 2015 kort voor half zes gegrepen door de eerste trein van Utrecht naar Hilversum. Dat gebeurde bij de onbewaakte overweg op de Maartensdijkseweg, tussen Hilversum en haar woonplaats Hollandsche Rading.

Politie en OM gingen aanvankelijk uit van zelfdoding. Te stellig, erkende het OM vorig jaar. De familie wil nog altijd dolgraag weten wat Dascha is overkomen, ook als ze zelf voor de trein is gaan staan. Jaren onderzoek door TDO leidde vorig jaar april tot een lijvig rapport, waaruit zou blijken dat politie en OM cruciale steken hadden laten vallen in hun onderzoeken.

Nadat Dascha’s vader de publiciteit zocht uit onvrede over de directe conclusie ’suïcide’ deed de recherche in de weken na het drama alsnog onderzoek. Aanleiding daarvoor was volgens het OM ’een vermoeden dat Dascha mogelijk ongewild drugs toegediend zou hebben gekregen, waardoor zij tijdens de aanrijding onder invloed zou zijn geweest van verdovende middelen’.

Geen misdrijf

De plaats van de aanrijding, de stoffelijke resten, camerabeelden en de telefoon en laptop van het slachtoffer werden onderzocht. Ook volgde buurtonderzoek en werd in Opsporing Verzocht is een getuigenoproep gedaan, somt het OM op. Diverse getuigen zijn gehoord. Uit forensisch toxicologisch onderzoek door het NFI is uiteindelijk vast komen te staan dat het meisje niet onder invloed van drugs was.

Ook het tactische onderzoek leverde geen aanwijzingen op dat er anderen betrokken waren bij de dood van Dascha en dat er sprake was van een misdrijf, aldus het OM. Ook het sporenbeeld gaf geen aanleiding om een misdrijf te vermoeden. Daarop is het onderzoek nog in 2015 gesloten.

De eigen onderzoeken van TDO en nabestaanden leidden de afgelopen jaren telkens tot nieuwe bevindingen die ook werden gepubliceerd. Het OM benadrukt dat daar telkens serieus naar is gekeken en er in samenwerking met de politie telkens gedetailleerd is gereageerd. ’De conclusie daarvan was echter steeds dat er geen concrete feiten of omstandigheden naar voren komen die wijzen op een misdrijf in de periode kort voor Dascha’s dood of rondom haar directe overlijden.’

Kou

Het is volgens het OM niet vast te stellen of er sprake is geweest van zelfdoding of een ongeval. ’Gezien het feit dat ze waarschijnlijk al uren zonder jas buiten liep, kan niet worden uitgesloten dat zij – onder invloed van alcohol en mogelijk bevangen door de kou - het slachtoffer is geworden van een tragisch ongeluk’, aldus het OM nu.

Details over de forensische second opinion geeft het OM niet. De onderzoekers van TDO wel. Zij leggen uit dat de second opinion draaide om de vraag of Dascha op spoor stond, op haar knieën zat of lag. Als dat laatste het geval was, zou dat kunnen wijzen op een misdrijf.

Het OM houdt het erop dat forensische experts van de politie Amsterdam het verrichte onderzoek kritisch hebben bekeken. Zij komen tot de conclusie dat er ’voldoende onderzoek is gedaan’. Ook is ’terecht geconcludeerd dat geen sprake was van aanwijzingen voor een misdrijf’. De zogenoemde reflectiekamer van het OM, bedoeld om tunnelvisie te voorkomen, komt tot dezelfde slotsom.

Teleurgesteld

De Hilversumse TDO-onderzoekers Joey Roelofs en Rick Boerebach zijn zeer teleurgesteld over de conclusie van het OM. ,,Het OM geeft toe dat ze niets weten. Niet eens waar ze precies op het spoor stond. Een reconstructie maken is niet gelukt omdat een politieagent een schoen van Dascha had verplaatst. Haar witte blouse werd niet herkend. Wel een rozekleurig kledingstuk, dat was dus haar blouse die gewoon met in de lijkzak bleek te zijn gestopt. Werkelijk op álle vragen is het antwoord: we weten het niet.’’

Het voedt het vermoeden van de onderzoekers dat het OM eventuele aanwijzingen voor een misdrijf niet wíl vinden.

Vader René Graafsma komt later met een reactie, liet hij dinsdagavond weten. Hij besloot eind december zijn eigen koers te varen door een advocaat in de arm te nemen. TDO staakte toen het onderzoek.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.