Premium

Judoën op anderhalve meter afstand? Dan kan niet. Of toch wel? De Bussumse Judoschool van der Hoek verzon een list: de Judo-Buddy [video]

Judoën op anderhalve meter afstand? Dan kan niet. Of toch wel? De Bussumse Judoschool van der Hoek verzon een list: de Judo-Buddy [video]
Huizen, Bussum

Aan de tafel bij de keuken zit Mason zijn huiswerk te maken. De zevenjarige Hilversumse jongen - die al vier jaar op judo zit - is helemaal klaar voor de fotosessie voor de krant: gestoken in zijn witte judopak mét gele band.

Mason traint normaal gesproken drie keer in de week bij Judoschool van der Hoek, bij De Zandzee aan de Struikheiweg in Bussum. „En dan heeft hij ook nog een keer in week judo op school, de Montessorischool-Zuid in Hilversum”, vertelt Christiaan van der Hoek met een lachje, „dus hij judoot maar liefst vier keer in de week.”

Maar dat kan nu dus niet, want de scholen en overdekte sportaccommodaties zijn momenteel nog dicht. „En judo is natuurlijk een echte contactsport, een sport die je met zijn tweeën doet, dus zijn judolessen in een anderhalvemetersamenleving lastig te realiseren”, zegt Van der Hoek.

Opgevuld judopak

Bij Judoschool van der Hoek (bestaande uit de broers Christiaan en Sander van der Hoek en medewerker Björn Dorresteijn) waren ze niet voor een gat te vangen en ontwikkelden ze de Judo-Buddy, een werppop die gemaakt is van een opgevuld judopak.

Daarmee kunnen alle judo-oefeningen veilig kunnen worden uitgevoerd: licht genoeg voor kinderen om mee te gooien, zwaar genoeg om weerstand te bieden bij de oefeningen.

„Deze pop is flexibeler en minder stijf en zwaar dan de werppoppen die er al waren, aan deze zit bijvoorbeeld ook een kraag die je vast kunt pakken, vergelijkbaar met wanneer je met iemand anders judoot.”

Judoën op anderhalve meter afstand? Dan kan niet. Of toch wel? De Bussumse Judoschool van der Hoek verzon een list: de Judo-Buddy [video]
Mason (7) en judoleraar Christiaan van der Hoek (27) laten zien hoe dat gaat, judoën met de Judo-Buddy.
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

De poppen zijn nu nog redelijk prijzig, ongeveer zeventig euro, maar het is de bedoeling dat ze straks goedkoper zullen zijn, zo rond de vijftig euro. Internationaal is er in elk geval al belangstelling voor, weten de broers. Hun filmpje wordt volop via Facebook gedeeld in landen als Ierland, Spanje en Zweden.

Het is de bedoeling dat er op dinsdagmiddag en zondagochtend online live-lessen worden gegeven die kinderen thuis met hun eigen Judo-Buddy kunnen meedoen. Christiaan van der Hoek: „We hadden wel filmpjes van onze lessen gemaakt zodat de kinderen ze niet hoefden te missen, maar we misten de interactie met de kinderen enorm en wij denken dat de leerlingen dit ook misten.”

Fijne aanvulling

Het (thuis) trainen met een Judo-Buddy biedt ook perspectief voor ’straks’, wanneer de coronacrisis voorbij is, denkt Van der Hoek. „Het kan voor kinderen een heel fijne aanvulling zijn om thuis te blijven oefenen. En het is laagdrempelig en betaalbaar, de online lessen kosten maar een euro per week. En judo wordt op die manier ook toegankelijk voor kinderen die een handicap hebben en die vaak moeite hebben om aansluiting te vinden binnen een groep op een reguliere sportclub.”

Judoën op anderhalve meter afstand? Dan kan niet. Of toch wel? De Bussumse Judoschool van der Hoek verzon een list: de Judo-Buddy [video]
Opgevuld judopak met broek als buddy.
© Foto: PR

Tot slot wil de Bussumse judoschool - die overigens in verband met de coronacrisis geen contributie incasseert - ook een buitendojo gaan openen, op het achterterrein van De Zandzee aan de Struikheiweg. Maar daarvoor moeten ze toestemming krijgen van de gemeente Gooise Meren, ook al zullen ze alles volgens de richtlijnen van het RIVM organiseren en uitvoeren. „We hebben een protocol opgesteld over hoe we dat precies willen aanpakken en hebben dat bij de gemeente ingediend. We wachten hun reactie af”, aldus Sander van der Hoek.

De live lessen en Judo-Buddy staan op www.judobuddy.nl

Judoschool

Judoschool van der Hoek bestaat vier jaar en heeft 800 jonge lesklanten in het systeem staan. Er wordt les gegeven in Bussum, Hilversum, Laren en Zeewolde. De judoschool verzorgt ook lessen bij diverse basisscholen in Bussum en Hilversum en bij vestigingen van BSO Bink en kinderopvang Koningskinderen. Alles bij elkaar krijgen wekelijks 1800 kinderen les van Judoschool van der Hoek. Alle drie de leraren hebben 3e Dan, oftewel ’drie keer de zwarte band’.

Meer nieuws uit Sport Regionaal