Toen er op 8 mei nog wél gesport werd: Feest met een zwarte rand na zege Feyenoord in Uefacup-finale [video]

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 8 mei 2002, Feyenoord-Borussia Dortmund 3-2.

In 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club een Europacup. In 2002 was Feyenoord tevens de láátste Nederlandse club die dat voor elkaar kreeg.

Nadien halen Ajax, AZ en PSV nog wel de halve finale (en Ajax in 2017 de finale van de Uefacup) maar een overwinning zit er niet meer in. Zo is Paul Bosvelt achttien jaar na 8 mei 2002 nog altijd de laatste aanvoerder van een Nederlandse club die een Europacup kreeg overhandigd.

Aflevering van gisteren: De aller- aller- allermooiste comeback in het Nederlandse voetbal

Feyenoord is dat seizoen begonnen in de Champions League, maar wordt in de groepsfase uitgeschakeld. Het wordt derde, achter Bayern München en Sparta Praag, maar voor Spartak Moskou. Als nummer drie mag Feyenoord na de winterstop verder in het Uefacuptoernooi. Die kans pakt het met beide handen aan, vooral dankzij de in grootse vorm verkerende Pierre van Hooijdonk.

Toen er op 8 mei nog wél gesport werd: Feest met een zwarte rand na zege Feyenoord in Uefacup-finale [video]
Pierre van Hooijdonk kust de Uefacup. Leonardo staat naast hem. Rechts staat Shinji Ono.
© Foto ANP/Robert Vos

Na de winterstop scoort hij in elke ronde één of meer keer. In de zestiende finale tegen Freiburg (vrije trap), in de achtste finale tegen Glasgow Rangers (twee vrije trappen), in de kwartfinale tegen PSV (twee doelpunten), in de halve finale tegen Inter Milaan (één doelpunt) en uiteindelijk ook in de finale tegen Borussia Dortmund (een penalty en een vrije trap).

Extra mooi voor Feyenoord is dat de finale wordt gehouden in de Kuip. In september heeft de Europese voetbalbond Uefa de eindstrijd toegewezen aan het stadion in Rotterdam. Zodra Feyenoord zich heeft geplaatst voor de finale, maken de club, de supporters en de stad zich dus op voor een feest.

Pim Fortuyn

Sportief gezien wordt het inderdaad een feest, door de 3-2 zege op Borussia Dortmund, maar wel met een zwarte rand door de moord op Pim Fortuyn. De politicus is twee dagen eerder neergeschoten – een week voordat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen waarschijnlijk de grote winnaar zou zijn geworden met zijn Lijst Pim Fortuyn.

Nederland is geschokt. Er zijn discussies of de Uefacupfinale wel gespeeld moet worden. „Mijn persoonlijke mening is dat de wedstrijd moet worden uitgesteld”, zegt Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. „Ik ben geschrokken en geschokt. Ik vind het een onwezenlijke situatie; er is een politicus doodgeschoten. In Nederland.”

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vindt dat de wedstrijd wel door moet gaan. Zo denkt ook Borussia-directeur Michael Zorc erover. Hij roept 11 september 2001 in herinnering, iets meer dan een half jaar eerder, de aanslagen op de Twin Towers. „Toen moesten we ook ’gewoon’ spelen.”

Rode kaart

Zo gaat het ook nu. De finale gaat door. Voor de aftrap is er een minuut stilte voor Fortuyn. Daarna is alles gericht op bal en cup. Feyenoord komt na een half uur op voorsprong door een penalty van Van Hooijdonk. Dortmund-verdediger Jürgen Kohler krijgt rood voor zijn overtreding.

Toen er op 8 mei nog wél gesport werd: Feest met een zwarte rand na zege Feyenoord in Uefacup-finale [video]
Aanvoerder Paul Bosvelt heeft de Uefacup overhandigd gekregen. Ontlading bij de Feyenoord-spelers.
© Foto ANP/Robert Vos

De rest van de wedstrijd speelt Feyenoord dus met elf tegen tien. Door een vrije trap van Van Hooijdonk wordt het nog voor rust 2-0. Kort na rust wordt het 2-1 (Amoroso) en al snel daarna 3-1 (Tomasson). Jan Koller brengt na een uurtje spelen de spanning terug: 3-2.

Ondanks de numerieke meerderheid heeft Feyenoord het moeilijk met Dortmund, dat vier dagen eerder kampioen van Duitsland is geworden. Maar Feyenoord houdt stand en wint. Een huldiging op de Coolsingel komt er niet, vanwege de moord op Fortuyn.

Voor Feyenoord breken daarna magere Europese jaren aan. In de achttien jaar daarna slaagt de club er nog slechts twee keer in te ’overwinteren’: in 2005 en 2015. Beide keren is de zestiende finale het eindstation.

Meer nieuws uit Sport