Premium

Polluxstraat onderhand meest bekende straat van het Gooi: concerten voor de buurt en massaal vlaggen [video]

Polluxstraat onderhand meest bekende straat van het Gooi: concerten voor de buurt en massaal vlaggen [video]
Hilversum

Een zee aan vlaggen als symbool van verbroedering. Zeker in de Polluxstraat in Hilversum. Want daar weten ze helemaal goed hoe je samen viert en gedenkt.

Deze 5 mei is voor de smalle, gezellig aandoende straat de zonnige apotheose van meerdere momenten waarop de buurt zich van zijn beste kant toonde. Dat begon al half maart, aan het begin van de coronacrisis. De buurtbewoners hebben het zelf over ’de lock down’.

Muzikaal

,,We gaven toen een straatconcert”, vertelt Tineke Wonderman, in het dagelijks leven docent muziek en Engels op middelbare school Guido in Amersfoort maar vooral fervent muzikante. Ze speelt onder meer klarinet en dirigeert. Ze is niet de enige in de straat met muzikale wortels.

Overbuurvrouw Annelies van Nuffelen speelt hoorn in het Radio Philharmonisch Orkest, de man van Annelies is dirigent, en dan wonen er in de straat ook nog flink wat andere muzikale volwassenen en kinderen. Ziehier het recept om uit te pakken op een moment toen heel het land, en dus ook de Hilversumse Polluxstraat, wel een opsteker kon gebruiken.

Polluxstraat onderhand meest bekende straat van het Gooi: concerten voor de buurt en massaal vlaggen [video]
De toegestroomde buren van de inmiddels ’beroemde’ Polluxstraat in Hilversum.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Gedenkwaardig

Het werd een gedenkwaardig straatconcert, waaraan flink wat mensen meededen. Wie geen instrument had tingelde en trommelde hangend uit een slaapkamerraam met pot of pan, of rammelde met een halfleeg rijstpak, vertelt Wonderman lachend.

De kinderen speelden een vioolconcertje, terwijl het hoogtepunt de Negende van Beethoven was. Omdat een buurvrouw die op een nieuwsredactie werkt in de straat woont, werd in NPO-programma Typisch Thuis aandacht besteed aan de straat. Maar niet alleen daar. Want twee editors die in de straat wonen maakten een klein filmpje, dat die avond als fragment ook op de site van RTL te zien was.

Koningsdag

En dan is er ook nog Koningsdag. Ook toen pakte de straat uit, door samen het Wilhelmus te spelen en te zingen. Dat haalde die avond het RTL-nieuws van half acht. ,,We zijn op dit moment zo’n beetje de meest beroemde straat van Hilversum”, grappen de twee, doelend op de aandacht van de media en nu ook dit dagblad.

De avond van Dodenherdenking was ook een onvergetelijke, vertellen ze. Annelies van Nuffelen speelde in haar eentje op de hoorn de Taptoe, waarna na de twee minuten stilte om twee over axcht het Wilhelmus werd gespeeld. ,,De sfeer die er was. Kippenvel”, vertelt buurvrouw Tineke Wonderman.

Optreden

Ook voor Bevrijdingsdag was er nog iets georganiseerd. Dat werd een optreden van een selekt gezelschap van strijkers, ook uit omliggende straten, samen met de hoorn van Van Nuffelen. Op de hoek van de verderop gelegen Orionlaan. Voor de buurt, gewoon om van te genieten. ,,Zonder publiciteit, want er mogen niet te veel mensen op af komen”, vertelt Wonderman.

We’ll Meet Again

Daar klonken dinsdagmiddag een strijkkwartet van Mozart, een tango van Piazzola, en voor velen met de oorlog verbonden nummers als de magnifieke Moonlight Serenade van Glenn Miller en tot slot We’ll Meet Again, onsterfelijk gemaakt door Vera Lynn (inmiddels 103 jaar). Het leverde van de tientallen toegestroomde buurbewoners, van wie een aantal aan het slot zelfs meezong, een luid applaus op.

,,We zijn altijd al best een hechte buurt”, vertellen de twee. ,,Nu helemaal. Op Koningsdag stonden we voor we het in de gaten hadden met meerdere mensen hier patat te bakken. Het werd de leukste Koningsdag ooit, terwijl je er vooraf eigenlijk niets van verwacht.”

Dat de buurt hecht is blijkt ook uit de werking van de buurtapp, op deze vrije vijfde mei. Binnen een mum van tijd stroomt iedereen naar buiten voor een gezellige foto van de straat, met de tientallen vlaggen aan de muren als uitbundig feestelijke vertoon.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.