Gooi en Eemland vieren 75 jaar bevrijding online of op anderhalve meter afstand

Regio

Van de uitbundige feestdag die 5 mei 2020 zou moeten worden, is na de coronabeperkingen van bijna twee maanden geleden weinig meer over. Toch zijn er in verschillende plaatsen in de regio enkele fesiviteiten: online of op anderhalve meter afstand. Hieronder een greep uit de evenementen die wel doorgaan.

Ankeveen

Met versierde voortuinen hoopt de stichting Oranje Festiviteiten Ankeveen (Sofa) 5 mei op toch nog wat feestelijks. Inwoners is gevraagd met vlaggen, bloemen of kunst de voortuin te versieren, om zo te laten zien hoe belangrijk vrijheid is. Een afvaardiging van Sofa gaat in de loop van de dag kijken wie de eervolle vermelding ‘mooiste vrijheidstuin’ van Ankeveen krijgt en deelt de maker een presentje uit.

Baarn

In Baarn zijn dit jaar geen openbare 5 mei-vieringen. Vanwege de coronamaatregelen is besloten het traditionele vrijheidsvuur op de Brink af te gelasten. Het plaatselijke 4 en 5 mei-comité roept Baarnaars op om thuis of op het werk een eigen bevrijdingsvuur te ontsteken door middel van een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal, en dat achter het raam of in de tuin te zetten. Zie hiervoor de site www.vrijheidsvuur.nl, tipt het comité.

Kevin van den Berg en Manon Blaauw gaan op bevrijdingsdag met diverse artiesten de Baarnse tehuizen langs met ’De VrijheidsRevue’. ’s Avonds is daarvan ook een livestream van te zien op Facebook.

Bunschoten

De boog zoals die 75 jaar geleden was opgericht op de Oude Schans in Spakenburg.
© foto museum spakenburg

Museum Spakenburg had in het kader van de 75-jarige bevrijding diverse activiteiten willen organiseren. Zo stond er in samenwerking met de Historische Vereniging Bunscote een tentoonstelling met als thema ’De oorlog in zwart-wit’ op het programma, evenals rondleidingen door het museum voor schoolklassen, een wandelroute door het dorp en een bevrijdingsboog op de Oude Schans in Spakenburg.

Een replica van de bevrijdingsboog zoals die er 75 jaar geleden stond is deze week neergezet in Spakenburg.
© foto spakenburg

Bijna alle onderdelen van dit feestprogramma zijn afgeblazen, op een uitzondering na: de bevrijdingsboog. Deze boog was al klaar voordat de crisismaatregelen van kracht werden. Om het vrijwilligerswerk dat daarvoor was verricht niet voor niets te laten zijn, is de boog toch geplaatst. Deze boog is afgelopen week al geplaatst, omdat het toen precies 75 jaar geleden was dat de gemeente Bunschoten niet langer werd beschoten en dus in wezen vrij was. Destijds bij de bevrijdingsactiviteiten stond er ook een boog op de Oude Schans. De boog die nu is geplaatst is daarvan een replica in een wat kleinere en modernere uitvoering.

Gooise Meren

De 35 leden van Rotaryclub Naarden-Bussum bezoeken 5 mei ieder een 75-plusser in Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg) met een bosje bloemen. Op deze manier willen ze in contact te komen en daarna, al dan niet op afstand of via de telefoon, in gesprek raken over het begrip vrijheid. Met deze actie wil de Rotary alleenwonende ouderen in deze coronacrisis wat extra aandacht geven.

Hilversum

In Hilversum zijn vanwege de coronacrisis alle bevrijdingsevenementen teruggebracht tot de onthulling van vrijheidsmonument de Polar Bear. De plechtigheden op het plein voor Gooiland door de burgemeester en Pieter Hoogenraad, historicus en initiatiefnemer zijn te volgen vanaf 10.30 uur via een livestream op livehilversum.nl/vrijheid.

Huizen

De Vrijheidslunch op 5 mei die de Rotary Huizen had bedacht in de Krachtcentrale is nu verplaatst naar de mensen thuis. In plaats van met z’n allen te lunchen, zijn er de afgelopen dagen bij diverse winkeliers in Huizen en Blaricum speciale bevrijdings-lunchboxen aangeboden. Het is de bedoeling die gezamenlijk voor de televisie te nuttigen. Dit terwijl Maartje van Weegen een speciaal programma presenteert.

Deze uitzending is tussen 12.30 en 13.30 uur te volgen via NH Nieuws. Onder meer de burgemeesters van Huizen en Blaricum komen aan het woord in een bijzonder programma waar ’vrijheid en verbinding’ centraal staan. Ook plaatsgenoten uit Huizen en Blaricum worden geinterviewd. Net als vertegenwoordigers van de Indisch/Molukse gemeenschap en Amnesty International. Diverse artiesten verlenen hun muzikale medewerking.

Ter afsluiting van de ’Bevrijdingslunch ’ hoopt de organisatie dat iedereen vanaf het eigen balkon, in de tuin, op straat bij de voordeur, of waar je dan ook maar bent uit volle borst ’We’ll meet again’ meezingt. Hetzelfde stuk waarmee ’s avonds het Bevrijdingsconcert op de Amsterdamse grachten wordt afgesloten.

Foto’s van thuisvieringen kunnen worden gedeeld op de facebookpagina VierOnzeVrijheid via www.facebook.com/VierOnzeVrijheid

Soest

Soest heeft alle activiteiten op bevrijdingsdag afgeblazen. Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg roept iedereen op om de vlag de gehele dag in top te hangen. Gezien de coronamaatregelen zijn de geplande vrijheidsmaaltijden en het ophalen en overhandigen van het bevrijdingsvuur aan burgemeester Metz komen te vervallen. Ook zal er geen bevrijdingsconcert plaatsvinden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.