Struikelsteen in Hilversum besmeurd met ketchup: ’Dat je zoiets niet met rust kan laten’

De besmeurde struikelsteen.

De besmeurde struikelsteen.© Suzanne van Popta

Leander Mascini
Hilversum

Suzanne van Popta liep zondagavond naar de Albert Heijn op de Gijsbrecht toen haar oog viel op een met ketchup besmeurde struikelsteen. De Hilversumse haalde en emmer sop en een borstel en liet de steen weer blinken, ze kan er met haar hoofd niet bij dat iemand zoiets doet. „Ik kan mij niet voorstellen dat je zoiets niet met rust kan laten”.

De Hilversumse loopt regelmatig langs het kleine monument in de stoep van de Hilvertsweg. „Ik vind het altijd heel indrukwekkend. Daarom vond ik dit ook zo erg. Je ziet echt dat de steen heel precies met ketchup is ingesmeerd, heel bewust dus ook”, vertelt ze. „Ik schaamde mij er eigenlijk zelf voor toen ik het zag. Ik schaamde mij voor zulke onverdraagzaamheid”.

De Hilversumse liep naar huis, pakte een emmer sop en een borstel en maakte de steen weer blinkend schoon. Geholpen door haar zoontje. Ze hoopt dat iemand iets gezien heeft. „Het moet toch opvallen als iemand dat doet? Een vriendin zei dat het wellicht kinderen waren. Maar die zie ik niet zoiets doen, het was zo keurig en netjes gesmeerd. Ik zie eerder een malloot met een emmer ketchup voor mij. En dan hoop ik maar dat het één malloot is en dat hij het maar op één plek gedaan heeft”, aldus Van Popta.

De struikelstenen in Hilversum zijn gelegd op initiatief van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek. Er zijn bij de stichting niet eerder berichten binnengekomen van besmeurde struikelstenen. „Nee, dit is echt voor het eerst dat ik zoiets hoor”, aldus Hans Roos van de stichting. „Maar wat een aardige mevrouw dat zij het meteen heeft schoongemaakt.”

Wel moet aangetekend worden dat ketchup wordt gezien als een makkelijk poetsmiddel voor koper. De struikelstenen zijn gemaakt van dat materiaal en het zou dus ook zo kunnen zijn dat iemand de steen had willen poetsen.

Lees ook:

’Besmeurde’ struikelsteen in Hilversum werd juist opgepoetst met ketchup: ’Ik vroeg mij al af wie er gepoetst had’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.