’We houden afstand van elkaar, maar voelen ons verbonden’ [video]

LOOSDRECHT

De Historische Kring Loosdrecht staat met een prachtig filmpje op bijzondere wijze stil bij de herdenking van 4 en 5 mei. Door de herinrichting van het parkje rond het oorlogsmonument aan het begin van de Molenmeent krijgt die herdenking dit jaar sowieso al extra cachet. Helemaal nu de Kring doeken geplaatst heeft die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

Zeker op maandag 4 mei kan iedereen die dat wil vanaf half negen ’s morgens het parkje bezoeken en de teksten lezen, uiteraard met in acht neming van de 1,5 meter afstand. Zo kan iedereen zijn eigen moment kiezen om stil te staan bij het monument., aldus de Kring. ,,Voor het branden van een kaarsje, het plaatsen van een bloemstuk of een moment voor u zelf. We houden afstand van elkaar, maar voelen ons verbonden.”

’s Avonds van half acht tot half negen zal het park afgesloten zijn. Zo kunnen vertegenwoordigers van onder meer het voormalige verzet, de joodse gemeenschap en de gemeente herdenken en bloemen leggen.

Vanaf 19.45 uur luiden de kerkklokken om alle Loosdrechters op te roepen buiten voor hun deur, in hun tuin of op hun balkon te gaan staan. Twee minuten voor acht klinkt het signaal Taptoe klinkt door het dorp, waarna vanaf acht uur tijdens de twee minuten stilte iedereen thuis al diegenen kunnen herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens klinkt het Wilhelmus door de straten van Loosdrecht en is er in het parkje de kranslegging.

De doeken langs het park zijn na 4 en 5 mei nog enkele weken te zien. Ze vermelden een aantal aangrijpende verhalen over de oorlog en de bevrijding van Loosdrecht. Initiatief hiervoor is van de lokale stichting SLOEP, in samenwerking met de Historische Kring Loosdrecht, IJsclub de Loosdrechtse Plassen en drukkerij ten Herkel. Van het nieuw ingerichte parkje wordt sowieso veel gebruik gemaakt, sinds het recent weer is opengesteld.

Bekijk hier alle herdenkingsvideo’s uit de hele provincie

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.