Moederdagtaart voor de Nederlandse soldaten in Haarlem [video]

Haarlem

Tot 1940 waren taart en bloemen de traditionele moederdagcadeaus. Moederdag viel in 1940 op zondag 12 mei. De Nederlandsche banketbakkersvereeniging had als een soort van hart onder riem willekeurig 1000 bonnen verstuurd onder de gemobiliseerde soldaten in Nederland.

Wie z’n geluksvogel was, kon die bon ingevuld opsturen naar de Nederlandsche banketbakkersvereeniging. Die zorgde dat op 12 mei een taart werd bezorgd bij zijn moeder, vrouw, of vriendin. Of die taarten zijn bezorgd, is nog maar de vraag: de Duitsers vielen Nederland op 10 mei binnen.

(Tekst loopt door onder de foto)

De Haarlemse soldaten stormen af op de moederdagtaart.

De Haarlemse soldaten stormen af op de moederdagtaart.© Polygoon

In de Koudenhornkazerne in Haarlem werden in 1940 de rollen omgedraaid. De gemobiliseerde soldaten kregen juist een taart namens hun moeders, ’met hulp van de Nederlandsche banketbakkersvereeniging’. Daarvan werd bovenstaande filmpje gemaakt.

(Tekst loopt door onder de foto)

Bert-Jan Dierink Diepenheim, verzamelaar van Nederlandse militaria, stuurde het filmpje naar de krant, plus foto’s en krantenartikelen over de moederdagactie. Het filmpje is waarschijnlijk gemaakt net voor de oorlog uitbrak.

Op het filmpje houdt majoor Van Loo, commandant van het 2e depot bataljon Motordienst te Haarlem, een toespraak voor de aanwezige militairen.

,,Jaren geleden ben in het bezit gekomen van het uniform dat majoor Van Loo aan heeft op dat filmpje”, vertelt Diepenheim. ,,Ik ben op zoek gegaan naar informatie over hem en zodoende veel gevonden over hem en de moederdagactie.”

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Het originele uniform dat Van Loo droeg in het filmpje.

Het originele uniform dat Van Loo droeg in het filmpje.

Meer nieuws uit Extra

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.