Deuren met hamer ingebeukt, Van Gogh simpel gestolen uit Singer Laren [video]

Laren

Op schijnbaar doodeenvoudige wijze is het schilderij ’De Lentetuin’ van Vincent van Gogh eind maart uit museum Singer Laren gestolen.

Dat blijkt uit camerabeelden vrijgegeven door de politie. Te zien is dat (vermoedelijk) een man op een motor arriveert en met gebruik van een mokerhamer de toegangsdeuren inbeukt.

In het museum weet de forsgebouwde dader de deur naar de vleugel met kunstwerken open te breken en door een gat in de deur te stappen. Hoe de dader het schilderij - geschatte waarde een tot drie miljoen euro - van de muur verwijdert, wil de politie nog niet laten zien, zo blijkt uit de toelichting tijdens het televisieprogramma ’Opsporing Verzocht’ dinsdagavond.

De inbreker wandelt weg met de Van Gogh. Inzetjes: mogelijke getuigen.
© foto’s politie/opsporing verzocht

Wel is duidelijk dat de man gehaast het museum verlaat met in zijn linkerhand de moker en het kunstwerk onder de rechterarm geklemd. De politie zegt niet te weten of de dader hulp van anderen heeft gehad of alleen handelde.

De politie is op zoek naar mogelijke getuigen van de roof.

De hoop is gevestigd op getuigen. Daarbij worden twee personen gezocht: de bestuurder van een witte bestelwagen die net voor de inbraak door de Naarderstraat rijdt en een fietser die rond hetzelfde tijdstip richting het centrum gaat. Deze laatste kan volgens de politie ’best wel eens een goede getuige zijn.”

Het onderzoeksteam heeft de camerabeelden van medio januari tot eind maart bekeken om te zien of er iemand bezig is met voorverkenning, dan wel of iemand zich verdacht gedraagt.

De diefstal van hete schilderij ’De Lentetuin’ van Vincent van Gogh kwam hard aan bij de directeur van het Singer Laren, Evert van Os. Het is een bruikleen van het Groninger Museum en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ’Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan’.

De beveiliging van Singer Laren is, zegt Van Os, ’volgens protocol’ en ’afgestemd met de verzekeringsexperts’.

Lees ook:

Week na kunstroof in Laren: ’Concrete sporen naar gestolen Van Gogh’

Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.