Premium

Hoe verder met paarden die voor duizenden euro’s eten, maar amper nog voor inkomsten zorgen: stress bij manege Hallinckveld in Loosdrecht [video]

Hoe verder met paarden die voor duizenden euro’s eten, maar amper nog voor inkomsten zorgen: stress bij manege Hallinckveld in Loosdrecht [video]
Loosdrecht

Tientallen paarden die wekelijks voor duizenden euro’s eten, maar ineens amper wat opbrengen. Dit kan niet te lang duren voor eigenaar Hellen Rotteveel uit Loosdrecht.

Het is plots stil op haar manege Hallinckveld langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Niks ruim driehonderd klanten die wekelijks rijden. Terwijl de 45 rijpaarden wel biks, hooi en stro nodig hebben.

Per maand kost dat samen met de kosten van het personeel al snel 14.000 euro, terwijl er nu amper inkomsten tegenover staan, vertelt Rotteveel, die de manege samen met haar moeder in een VOF heeft.

Tegoedbonnen

,,Gelukkig zijn er wel wat mensen die blijven betalen, al staat er nu niets tegenover. Ook zijn er klanten die hun lessen alvast inruilen voor tegoedbonnnen voor buitenritten in de zomer, voor theorieles of voor het ponykamp”, vertelt ze. Maar dat is een minderheid.

,,Er zijn ook mensen die niet meer betalen nu er geen les is. Begrijpelijk, maar de kosten gaan hier dus wel door. Niet alleen vanwege al het eten maar ook om de stallen uitgemest te krijgen elke dag. Die vierduizend euro die we als ondernemer als compensatie krijgen is dus maar een druppel op de gloeiende plaat.”

Streng

Helemaal stil is het overigens niet op de manege deze tijd, want er zijn nog zo’n twintig mensen die er een eigen paard hebben. ,,Die mogen onder strenge voorwaarden wel hier komen, maar met niet meer dan drie tegelijk in een bak”, aldus Rotteveel, die ook zelf hele dagen druk is met de paarden die immers dagelijks beweging nodig hebben.”

Oplopende kosten

Ze heeft het er niet makkelijk mee, erkent ze. Niet alleen vanwege de maar oplopende kosten.

,,Zeker de eerste week was het bar. Stress hoor. want er kwamen ook de klanten bij die massaal vroegen hoe het nu verder moest. En de twee kleine kinderen van amper een en drie jaar die niet naar de opvang kunnen omdat we geen vitaal beroep hebben. Opa en oma wil ik in deze tijd daar niet mee belasten, want die zijn wat ouder en dus een risicogroep.”

Soelaas

Er gloort enig soelaas in de vorm van een weiland verderop dat binnenkort gehuurd kan worden. ,,Dat kost ook geld, al is het goedkoper. Dat kan pas nu het wat warmer wordt, want eerder kun je de dieren niet dag en nacht naar buiten laten.”

Hartverwarmend vinden Rotteveel en haar moeder de vele steunbetuigingen nu. ,,Zoveel lieve berichtjes, tekeningen en knutselwerkjes die we krijgen. Net als de vele reacties op het filmpje van een veulentje dat bij ons geboren is. Maar ik hoop wel dat we op 28 april weer open kunnen. Anders zou ik het echt niet weten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.