Premium

Week na kunstroof in Laren: ’Concrete sporen naar gestolen Van Gogh’

Week na kunstroof in Laren: ’Concrete sporen naar gestolen Van Gogh’
LAREN

De politie en kunstdetective Arthur Brand hebben concrete sporen die kunnen leiden naar de vorige week gestolen Van Gogh. Dat zegt Brand die een zeer bruikbare tip onderzoekt. „ Het is niet zo dat iedereen helemaal in het duister tast.”

De ’Lentetuin’ van Vincent van Gogh werd vorige week in de nacht van zondag op maandag gestolen uit het Singer in Laren. Saillant genoeg was dat op de geboortedag van de wereldberoemde kunstschilder. Gevraagd naar het spoor van het wereldberoemde werk (waarde naar schatting 1 tot 3 miljoen euro), hult de detective zich in stilzwijgen.

Volgens de kunstdetective gebruiken criminelen gestolen kunst vooral om met justitie te onderhandelen over strafvermindering. Over de ’zaak Van Gogh’ zegt Brand een zeer interessante tip ’uit het wereldje’ te hebben ontvangen.

„Ik kan natuurlijk niet zeggen wat en hoe. Dat zou te link zijn. Criminelen lezen ook mee. Als ze lezen hoe dicht we er, al dan niet, op zouden zitten, kan dat het schilderij in gevaar brengen en mensen doen laten vluchten”, houdt hij het uiterst vaag. „Maar ik heb iets gehoord wat misschien een heel goed uitgangspunt kan zijn. Dan weet je nog niet waar ze zijn en hoe lang het nog kan duren. Het is niet zo dat iedereen helemaal in het duister tast.”

Aanscherping beveiliging

Museum Singer Laren reageert stellig op vragen naar de gestolen Van Gogh. „Wij hebben geen nieuws”, aldus woordvoerder Esther Driessen. Of de beveiliging sinds de spectaculaire kunstroof is aangescherpt? „De beveiliging tijdens de diefstal was zoals die moet zijn. Niets op aan te merken. Maar het is wel gebeurd en daar gaan we zeker lessen uit trekken.”

Driessen had er een dag na de roof een dagtaak aan om steunbetuigingen te beantwoorden die van over de hele wereld binnenstroomden. „Dat was alleen maar heel leuk. Het deed wel goed na zo’n verdrietige dag.”

Al twintig tips

De politie ontving sinds de diefstal twintig tips. Zij willen niet ingaan op een mogelijk concreet spoor.

„Het onderzoek loopt”, zegt woordvoerder Maren Wonder.

„We hebben al camerabeelden gekregen uit de omgeving van het museum, daar kijken we nu ook naar. Wat er precies op de beelden te zien is, kan ik niet zeggen. Alle info uit het onderzoek houdt het team voor zich omdat dat het onderzoek zou kunnen schaden. We hopen dat er toch nog mensen zijn met info die dat nog niet met ons hebben gedeeld.”

Lees ook: Politie jaagt op uit Laren gestolen miljoenenwerk van Van Gogh; ’De tips blijven nog steeds binnenkomen’

Lees ook: Na kunstroof Singer extra beveiliging en verzoek om tips in Opsporing Verzocht; Buurt is verbijsterd: ’Het zijn slimmeriken geweest’ [video]

Lees ook: Kunstwereld geschokt na roof werk Van Gogh: ’Ik zou het liefst grienen’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.