Premium

Met deze vijf tips voorkom je burenruzies tijdens het thuiszitten door het coronavirus

Met deze vijf tips voorkom je burenruzies tijdens het thuiszitten door het coronavirus
Geluidsoverlast is een oorzaak van veel burenruzies.
© ANP
Hilversum

Door de coronamaatregelen zitten veel mensen meer thuis dan anders. En omdat de buren ook aan huis gekluisterd zijn, ligt overlast op de loer. Spelende kinderen in de tuin, harde muziek en andere leefgeluiden kunnen bloed laten koken. Daarom vijf tips van de vrijwilligers van buurtbemiddeling van Versa Welzijn om om te gaan met de ergernissen, en daarmee slepende burenruzies te voorkomen.

Tip 1 Rustig afwachten.

Volgens buurtbemiddeling horen leefgeluiden erbij wanneer je in een flatgebouw of rijtjeshuis woont. Maar uit onderzoek zou blijken dat bewoners kunnen wennen aan geluiden tot en met 65 decibel - bijvoorbeeld pratende mensen of achtergrondmuziek. Dat duurt zo’n 20 minuten. Het advies is dus om bij geluidsoverlast even rustig af te wachten. ’Vind je het na een half uur nog vervelend, dan kun je er niet aan wennen’, aldus buurtbemiddeling. Dan is het tijd om er iets van te zeggen.

Tip 2 Scherm je af.

’Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten en lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen’, aldus buurtbemiddeling. Zet bijvoorbeeld geen ramen open als de buren net hun ruikende vuilnis buiten zetten. Maak een wandelingetje als buurtkinderen al joelend op de hard krakende trampoline springen of zet de radio zacht aan als de eerder genoemde leefgeluiden blijven ergeren.

Tip 3 Brief aan de buren.

Volgens buurtbemiddeling kan het eng zijn om buren aan te spreken op de overlast die zij veroorzaken, vooral als je ze eigenlijk niet zo goed kent. Daarnaast is in gesprek gaan in tijden van het coronavirus en de anderhalve meter afstand niet zo verstandig. Een briefje is dan een uitkomst. ’Denk hierbij aan de toon en de manier waarop je iets schrijft’, aldus buurtbemiddeling. ’Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven.’ Daarnaast zou het helpen om aan te geven wat er zo lastig is en wat de gevolgen daarvan zijn, dat zou meedenken in de hand werken.

Tip 4 Bel buurtbemiddeling.

Mocht bovenstaande allemaal niet werken, dan is het een optie om buurtbemiddeling in te schakelen. Dat zijn getrainde vrijwilligers die als bemiddelaar kunnen optreden tussen buren. ’In ongeveer twee derde van de burenkwesties kan bemiddeling een positieve bijdrage leveren aan de situatie en wordt erger voorkomen’, zo vertelt buurtbemiddeling zelf. Vanwege het coronavirus komt buurtbemiddeling niet langs, wel kunnen zijn via de telefoon helpen. Bijvoorbeeld door advies te geven hoe om te gaan met bepaalde zaken, een brief op te stellen of een luisterend oor te bieden.

Tip 5 Vooral niet: koekje van eigen deeg.

Blijft de overlast? Ondanks het uitvoeren van eerdergenoemde tips? Probeer je dan vooral in te houden en vriendelijk te blijven. ’Het is verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven’, weet ook buurtbemiddeling. ’Maar het is geen goed idee om met de bezem tegen het plafond te bonken’. Volgens de vrijwilligers levert dat aanvallende gedrag alleen maar meer problemen op. Buren zullen ook de aanval inzetten en bijvoorbeeld de muziek nog harder zetten. ’Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken’, zo luidt dan ook het laatste advies.

Meer informatie over buurtbemiddeling is te vinden via de website problemenmetjeburen.nl. Daar is ook te vinden welke instantie bemiddelt voor welke gemeente.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.