Premium

Door crisis grote verschuivingen op de arbeidsmarkt

Door crisis grote verschuivingen op de arbeidsmarkt
Er is veel meer behoefte aan pakketbezorgers.
© ANP
Amsterdam

De coronacrisis zorgt voor grote verschuivingen op de arbeidsmarkt. In de zorg, land- en tuinbouw en logistiek is de vraag naar personeel groter dan anders; in andere sectoren beduidend minder, zoals horeca, evenementen- en reisbranche en kappers.

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van UWV Werkbedrijf, die vandaag gepubliceerd is. De inventarisatie is gebaseerd op gegevens van werkgevers(organisaties). Tof Thissen, directeur UWV Werkbedrijf: ,,Wij brengen in kaart in welke branches ten tijde van deze uitzonderlijke situatie mensen worden gezocht. Wij begrijpen maar al te goed dat het vinden van werk nu een stuk lastiger is geworden. Maar er is nog steeds veel mogelijk.’’

Naast de zorg, waar een schreeuwende behoefte aan personeel is, is er ook een stijgende vraag naar post- en pakketbezorgers door de stijging van het aantal online bestellingen. Ook distributiecentra hebben het hierdoor drukker.

Land- en tuinbouw

Sectoren waar ook extra behoefte is aan personeel zijn de klantcontactcentra en ICT-helpdesks. Daarnaast zijn extra handen nodig in de land- en tuinbouw vanwege de oogst. In deze sector wordt traditiegetrouw een groot beroep gedaan op werkkrachten uit Oost-Europa, maar die kunnen vanwege de reisbeperkingen vaak niet naar Nederland komen. Ook uitzendbureaus merken die verminderde instroom.

De vraag naar personeel voor supermarkten is gestabiliseerd. Daar komen veel spontane sollicitaties zijn binnen.

Andere sectoren hebben minder of geen werk door vraaguitval, verminderde aanlevering van goederen of de regels rond sociaal contact. Uit de inventarisatie van UWV blijkt dat het gaat om sectoren zoals horeca, evenementenbranche, kappers, wellnesscentra, kledingwinkels, bouw, vakantieparken, reisbranche en delen van de industrie. Vanuit de brancheorganisatie voor de horeca is een e-learingplatform opgericht, om kennis bij te schaven.

Binnen de schoonmaakbranche is een mobiliteitscentrum opgestart voor uitwisseling van personeel. Er is nu extra vraag vanuit zorg, supermarkten en universiteiten, die de zomerschoonmaak naar voren halen, terwijl de schoonmaak van kantoren, scholen, horeca vrijwel is stilgevallen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.