Premium

Zestig dagen aan de beademing op de ic: ’Twee keer heeft mijn laatste uur geslagen, maar mijn hart bleef doorgaan. Ik heb het gered’

Amsterdam

„Ik was er nog, maar vraag niet hoe. Twintig kilo afgevallen, alle spiermassa verdwenen en als ik mijn arm optilde begon ik al te hijgen. Totaal op, ik moest helemaal vanaf nul beginnen.” Aldo Wink (53) lag zestig dagen aan de beademing op de intensive care, met dubbele longontsteking en ARDS. „Twee keer heeft mijn laatste uur geslagen, maar mijn hart bleef doorgaan. Ik heb het gered”, zegt hij een jaar na ontslag uit het ziekenhuis. De oude wordt hij nooit meer. „Dat is een rouwproces. Ik moest afscheid nemen van mijn oude leven, mijn oude ik. Dat is emotioneel zwaar, voor jezelf en je geliefden. Het lijkt wel of ik opnieuw ben geboren.”

Hij leeft intens mee met coronapatiënten die vechten voor hun leven. „Ik word weer helemaal teruggegooid in de tijd. Mijn familie ook. Voor hen was het net zo’n nachtmerrie als voor mij. De longinfectie door corona heeft zeer sterke overeenkomsten met ARDS (ernstige longaandoening). Vrienden begrijpen nu pas echt wat we hebben meegemaakt.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.