Toen er op 9 april nog wél werd gesport: een heus sterrenensemble doet mee aan de marathon van Rotterdam

Toen er op 9 april nog wél werd gesport: een heus sterrenensemble doet mee aan de marathon van Rotterdam
Robert de Castella passeert als winnaar de eindstreep en troeft Carlos Lopes nipt af.
© Foto ANP/Dick Coersen

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 9 april 1983, de Marathon Rotterdam vestigt zijn naam.

De Marathon Rotterdam geniet tot 1983 nauwelijks bekendheid. Op 9 april verandert dat. Met dank aan een heus sterrenensemble in de derde editie van de latere voorjaarsklassieker.

Robert de Castella, de Australische wereldrecordhouder (2.08,18 uur), bindt die zaterdag de strijd aan met Alberto Salazar, de Amerikaan van Cubaanse komaf die in de drie jaar ervoor de befaamde marathon van New York heeft gewonnen. In hun kielzog doen onder meer ook de Portugees Carlos Lopes, de meervoudig wereldkampioen veldlopen, en de regerend Europees marathonkampioen Gerard Nijboer mee. Het is nog de periode dat de Afrikaanse overheersing niet haar intrede heeft gedaan.

Aflevering van gisteren: Ajax wint in het ’zwembad’ van Zaragoza

Een fascinerend gevecht wordt het, uitmondend in eindsprint. Routinier De Castella wint (2.08,37), op luttele seconden gevolgd door debutant Lopes. Salazar eindigt als vijfde, gedesillusioneerd. Het is de opmaat tot een afscheid van de marathon. Een jaar later stopt de pas 24-jarige atleet die vaak de grenzen opzoekt en passeert, iets wat hij nadien als coach ook zal doen.

De Castella, en met name Lopes, vergaat het beter. De Australiër wordt die zomer wereldkampioen, terwijl de Portugees in 1984 de olympische marathontitel verovert en weer een jaar later zich ook het mondiale record toeëigent (als eerste liep hij onder de 2.08 uur: 2.07,12). Die laatste geschiedschrijving heeft plaats in Rotterdam, inmiddels uitgegroeid tot een ’hotspot’. Nog twee wereldrecords worden in de Maasstad gevestigd: de Ethiopiër Belayneh Densamo snelt in 1988 naar 2.06,50 en de Keniaanse Tegla Loroupe noteert 2.20,47 in 1998. Tijden die anno 2020 allang zijn verbleekt, óók in Rotterdam.

Meer nieuws uit Sport