Premium

Zij houden het Gooi draaiende: de Dienstapotheek; ’Dit soort scenario’s kun je niet uitdenken’

Zij houden het Gooi draaiende: de Dienstapotheek; ’Dit soort scenario’s kun je niet uitdenken’
Siebold de Boer (67), apotheker bij Dienstapotheek Gooi en Vechtstreek in Blaricum.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Het coronavirus houdt menigeen thuis, maar deze Gooise helden zijn voor ons aan het werk. In deze serie zetten we dagelijks iemand in het zonnetje die het Gooi draaiende houdt. Vandaag Siebold de Boer (67) uit Huizen, apotheker bij Dienstapotheek Gooi en Vechtstreek in Blaricum.

„Het is anders werken, ja. We zorgen dat er altijd een voorraad is. Ik kijk vanaf de Dienstapotheek bij Tergooi uit op het coronacentrum. Daar worden alle mensen opgevangen die mogelijk het coronavirus hebben, of verdacht zijn. De mensen lopen daar rond in maanpakken. Die mensen en de mensen die mogelijk een besmetting hebben komen niet in de huisartsenpost of de Dienstapotheek. Elke vorm van besmetting willen we voorkomen. Een gedeelte van de medicatie ligt ook in het coronacentrum.

Het is opvallend dat er minder vraag is van ’gewone’ zieken, daar maak ik me wel een beetje zorgen om. De gewone vraag is afgenomen. We kunnen het goed aan, omdat er minder mensen komen. Mensen, kom gewoon! Als je ziek bent, moet je naar de Dienstapotheek en de huisartsenpost komen.

Veilige afstand

Het is plezierig dat de Dienstapotheek dezelfde voordeur heeft als de huisartsenpost. We communiceren hier via een soort tussenschotten, we praten op veilige afstand. Het is hier zo ingericht dat de kans heel gering is dat het virus wordt overgedragen. Er is een strikt deurbeleid, in de apotheek en thuis houden we scherp in de gaten of iemand verschijnselen vertoont. Ben je toch ziek, dan mag je na 24 uur klachtenvrij te zijn pas weer aan het werk (volgens de richtlijnen van het RIVM - red.). Het is een grote verantwoordelijkheid voor ons allemaal.

Ik wil graag de goede samenwerking met de huisartsenpost benadrukken. We kennen elkaar heel goed en we kunnen het medicatieassortiment daardoor goed afstemmen. Het is buitengewoon efficiënt en we hebben geen spullen die niet nodig zijn. Zoals het hier is ingericht, zo zou nieuwbouw ook moeten plaatsvinden. Het perfecte voorbeeld.

Als je hier komt aanrijden bij Tergooi, hangt er een groot spandoek aan het hek met de tekst ’dank aan de helden’. Dat doet zeker goed. De primaire zorgverleners hebben geen keuze. Wij verzorgen graag. Men moet 24/7 bij ons terecht kunnen. Dat doen we graag.

Scenario’s

Sinds 2014 werk ik als apotheker bij de Dienstapotheek. Dit soort scenario’s kun je niet uitdenken. Maar nu zoiets zich voordoet blijken we in staat te zijn om ze op te vangen. Onze systemen zijn in staat gebleken om de medicatie te kunnen leveren. Dat is prettig om vast te stellen. Mijn leeftijd? 67 jaar. Alle apothekers moet je wat laten doen hè, haha.

Het virus maakt mij niet bang. De maatregelen die we in Nederland hebben getroffen dragen daar aan bij. Ik houd mezelf extra goed in de gaten, ik wil niet de overbrenger zijn.

Voor vragen over het virus verwijzen we altijd naar het RIVM. Daarin trekken we één lijn. Zo communiceren we, mensen snappen dat. Ik heb het gevoel dat we de goede kant op gaan. Laat me meteen zeggen dat het zo weer kan omslaan. Het is nog veel te vroeg, we moeten het zeker niet laten varen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.