Premium

Mike van den Ban: ’Blijf het belang van bewegen benadrukken’

Mike van den Ban: ’Blijf het belang van bewegen benadrukken’
Haarlem

Op de grond ligt een man, de witte sportsokken hoog opgetrokken, te zwemmen. Kort daarvoor stond hij nog, op de plaats, te joggen. Alsof hij, met beide voeten, maar dan om beurten, een denkbeeldig luchtbed stond op te pompen.

En dat tegen een achtergrond van een antiek dressoir, een designfauteuil en halfopen, lila gordijnen. Het doorkijkje naar de tuin en het stalen kozijn van de pui verraden een nieuwbouwwoning.

Filmpjes

In deze coronacrisis laat Haarlemmer Mike van den Ban met filmpjes op de website van deze krant zien hoe we fit kunnen blijven, of worden, in deze gedwongen periode van thuiswerken en (veel) thuiszitten.

Mike van den Ban: ’Blijf het belang van bewegen benadrukken’

Het zijn steeds korte oefeningen. Elke dag vier. Dertig seconden. En geschikt voor elk niveau, want je kunt ze één keer doen, maar ook twee of drie keer. ,,Je kunt dus zelf je intensiteit bepalen’’, vertelt de sportinstructeur. ,,En we houden de oefeningen bewust toegankelijk, en niet te ingewikkeld. Het moet voor iedereen te doen zijn.’’

Van den Ban, telg uit een Haarlemse voetbalfamilie, beseft dat het behelpen is, nu fitnessscholen en sportclubs dicht zijn. Dat ondervindt hij zelf ook direct. Er is geen voetbal bij tweededivisionist Katwijk en zijn bedrijf Scopo Atletico, dat hij met bewegingswetenschapper Marco Neuvel leidt, ligt ook praktisch stil. ,,We moeten op dit moment heel creatief zijn’’, zegt hij daarover.

Mike van den Ban: ’Blijf het belang van bewegen benadrukken’

,,Ons idee was: we bieden deze oefeningen nu gratis aan. Zo krijgen we exposure en goodwill. Hopen we nieuwe mensen te bereiken. En we vinden het hartstikke leuk om te doen, maar we willen er straks wel ook iets aan verdienen.’’

Lees ook: Bewegen met Mike: Zo blijf je thuis in vorm (12)

Respons

De respons is goed, heeft Van den Ban gemerkt. De filmpjes worden behoorlijk goed bekeken. Op straat wordt zijn collega Neuvel aangeklampt: Hé, wanneer komt ’Bewegen met Mike’ weer online?

,,We willen het belang van bewegen blijven benadrukken’’, legt de Haarlemmer uit. ,,Onze missie is van beweegarmoede naar beweegrijkdom. Beweegarmoede is een enorm thema en veel mensen zitten nu stil. We proberen iedereen met plezier aan het bewegen te krijgen. We stellen korte programma’s op om fit te worden, of te blijven. Wij geloven dat, als je deze oefeningen elke dag doet, dat dat makkelijk kan.’’

Mike van den Ban: ’Blijf het belang van bewegen benadrukken’

De vier dagelijkse oefeningen kennen een vast stramien: twee cardiotrainingen, plus ’twee spiergroepen’ die aan bod komen.

Scopo Atletico presenteert zich als ’een vitaliteitsorganisatie’. De onderneming richt zich speciaal op het bedrijfsleven, sportverenigingen, jeugd en onderwijs. Clubs worden (specifieke) trainingsprogramma’s aangeboden, de jeugd kan op ’bewegingskamp’. ,,Vooral bij kinderen is bewegingsarmoede een ding’’, vindt Van den Ban.

Toen Marco Neuvel, net als Van den Ban een voetballer, zwaar geblesseerd raakte en zich afvroeg hoe dat kon, stelde hij bij zichzelf vast dat hij ’vooral was getraind als voetballer’ en zijn motorische ontwikkeling te kort schoot. Vervolgens is Neuvel bewegingswetenschappen gaan studeren. In Van den Ban vond hij iemand met een gelijkgestemde filosofie, waarop ook hun gezamenlijke bedrijf is geënt.

Besef

Bewegen is goed voor je - dat besef moet zo breed mogelijk gedeeld worden, wil Van den Ban maar gezegd hebben. ,,Bewegen verhoogt je focus, verhoogt je weerstand en versterkt je immuunsysteem - en dat laatste is nu natuurlijk superbelangrijk. Maar ook als dit straks voorbij is, is het goed om te blijven bewegen.’’

En dan het mentale aspect: sport vrolijkt op. Wie zich inspant, maakt endorfine aan (het ’gelukshormoon’). Ook komt adrenaline vrij, en dat geeft je humeur evenzeer een boost. ,,En samen sporten is natuurlijk goed voor je sociale contacten. Maar dat kan alleen nu dus even niet’’, realiseert Van den Ban zich.

De klandizie bij Scopo Atletico mag in deze coronatijd fors zijn teruggelopen, de voetbalcompetitie beëindigd (Katwijk was trouwens koploper in de tweede divisie) en getraind (drie keer in de week) mag nu evenmin, stilzitten doet de Haarlemmer niet. En over zijn conditie hoeft hij zich (ook) geen zorgen te maken. Met een lach: ,,Ik ben lekker bezig zo. Ik heb natuurlijk mijn huiswerk van de club en ik heb de filmpjes voor de krant. We nemen er niet elke dag één op, maar doen er een aantal tegelijk. Dan doe ik zelf zo’n 44 oefeningen op een dag.’’

We verzamelen de video’s van Mike hier.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.