Premium

In de anderhalvemetereconomie kunnen restaurants weer open

In de anderhalvemetereconomie kunnen restaurants weer open
Een leeg terras in het centrum van Den Haag nadat horeca gesloten is vanwege maatregelen tegen het coronavirus.
© ANP
Amsterdam

De anderhalvemetereconomie. Dat kan wel eens maanden of misschien zelfs een jaar de standaard worden. Wat is dan allemaal mogelijk binnen die veilige afstand? Meer dan we denken.

Blijf thuis, tenzij. Dat is momenteel het uitgangspunt in de strijd tegen de verspreiding van corona in Nederland en de meeste andere landen. En dus werken veel mensen thuis, zijn de horeca, scholen, musea, bibliotheken en sportclubs dicht.

Hoe lang nog, is de grote vraag. In Oostenrijk zijn de eerste versoepelingen aangekondigd en in China is het ergste achter de rug. Ook in Nederland wordt er nagedacht hoe we uit de ’intelligente lockdown’ kunnen komen.

,,We hebben daar regelmatig overleg over. In de eerste fase was alles gericht op protocollen voor winkelen, de bouw en het openbaar vervoer. Met goede maatregelen kunnen we daar de anderhalve meter nu waarborgen’’, stelt woordvoerder Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW.

Plexiglas

,,We zijn nu plannen aan het maken voor de tweede fase. Wanneer het virus onder controle is en de ic’s het goed aan kunnen. Hoe ga je dan stap voor stap weer opstarten. Niet te snel, want dan lopen de besmettingen weer op. Bij de horeca kan je denken aan restaurants waar de tafels verder uit elkaar worden gezet, eventueel met plexiglas als scheidingswand. En musea weer open, maar met een beperkt aantal bezoekers en afstandsstrepen voor de rij met bezoekers. Of neem de bibliotheek. Daar kan je net als in een winkel met een beperkt aantal mandjes werken, zodat er niet meer mensen naar binnen kunnen’’, stelt hij het zich voor.

Fase drie zou bestaan uit meer mensen die naar hun werk gaan. ,,Maar het moet wel veilig kunnen. Het personeel moet zich er ook veilig bij voelen.’’

Veilig voelde in ieder geval het personeel van Ikea zich vorige maand niet. Die winkel was na de eerste maatregelen nog wel open. Later ging het Zweedse woonwarenhuis toch dicht, mede na druk van het personeel. Afhalen van online bestelde artikelen kan nog wel. Wanneer Ikea weer open gaat, kan de woordvoerster niet zeggen.

Winkelen

In de tussentijd hebben andere winkels wel hun inrichting aangepakt en regels ingevoerd, zoals alleen pinbetalingen, afschermen van kassamedewerkers, een beperkt aantal klanten en ook binnen afstand houden. Dat werkt goed bij supermarkten, bouwmarkten en tuincentra. Toch zijn veel andere winkels gesloten.

,,Dat komt omdat de oproep is om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen noodzakelijke boodschappen te doen. Levensmiddelen, sportschoenen en fietsen gaan goed, maar kleding en schoenen niet. Een deel van de ondernemers heeft de deur maar gesloten. Het is afwachten wanneer klanten weer gaan winkelen’’, benadrukt de woordvoerster van Detailhandel Nederland.

Funshoppen zonder een bakje koffie en een broodje, is natuurlijk ook niet gezellig. De horeca is immers dicht, op afhalen na. Binnenkort weer open? Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat de anderhalve meter economie ’voor ons moeilijk te implementeren is’. Ofwel, een restaurant of terras met minder tafeltjes kan, maar in een bar of disco is anderhalve meter inderdaad niet te handhaven. Dat geldt ook voor festivals, die in Denemarken tot augustus zijn verboden.

FloriWorld

Minder bezoekers toelaten in de sportschool, museum, bibliotheek of bioscoop kan, maar het blijft lastig om binnen die onderlinge afstand te houden. Floriworld, een bloemenexperience die op 11 mei zou openen naast de bloemenveiling in Aalsmeer, kijkt al vooruit. ,,Momenteel doen we er alles aan om Floriworld zo coronaproof mogelijk te maken. Zo worden ruimtes veranderd om niet teveel mensen naar binnen te laten en hebben we extra hygiënemaatregelen genomen.’’

Wanneer straks meer mensen weer op pad gaan, zullen de vliegtuigen ook voller worden. KLM laat dan vast geen zitplaatsen bewust open. In het openbaar vervoer willen ze dat, zo lang als het nodig is, wel doen.

,,Stap voor stap opschalen is niet zo moeilijk, wel om die anderhalve meter te behouden. Het is ondenkbaar dat we dan weer alle mensen vervoeren van voor de crisis. Misschien blijven straks meer mensen thuiswerken en worden meer online colleges aangeboden. En inderdaad, in het begin zullen ook passagiers uit angst voor besmetting liever de auto dan de trein nemen’’, sluit Pedro Peters, directeur van OV NL, niet uit. ,,In Wuhan zie je nu meer auto’s en minder mensen in de metro.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.