Premium

Nog vier kandidaten voor wethouderspost Hilversum: sollicitatiegesprekken via de webcam

Nog vier kandidaten voor wethouderspost Hilversum: sollicitatiegesprekken via de webcam
Voormalig wethouder Jan Kastje.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Er zijn nog vier kandidaten in de race om de opvolger te worden van de opgestapte wethouder Jan Kastje. Vanwege de coronamaatregelen zullen de sollicitatiegesprekken plaatsvinden via de webcam.

„Ja het is wat ingewikkeld met de maatregelen”, lacht fractievoorzitter en lid van de selectiecommissie Marleen Remmers. „Maar de gesprekken zullen virtueel plaatsvinden. We trekken 45 minuten uit per persoon. Al gaat daar misschien nog wat tijd af omdat een webcam niet aan wil”, zegt ze met een knipoog.

Op de vacature voor wethouder in Hilversum met de portefeuille Klimaat en Energie, Natuur en Groen, Milieu en afval, Wonen, Monumenten, Regio, Vergunninghouders en vluchtelingen kwamen 21 brieven en cv’s binnen. „Is het meer dan verwacht? Misschien wel ja”, aldus Remmers. „Al vind ik het ook lastig te zeggen wat je kunt verwachten. Feit is wel dat er echt kandidaten van hoge kwaliteit bij zaten. Echt passend bij wat we zoeken.”

Webcam

Inmiddels is er een selectie gemaakt van vier personen. Deze twee mannen en twee vrouwen zullen dus voor de webcam moeten plaatsnemen voor een eerste gesprek. Ook een tweede kennismaking zal via de laptop plaatsvinden. „Dat is vrij lastig”, aldus Remmers. „Want je wil een kandidaat recht in de ogen kunnen aankijken. En ook de manier waarop iemand binnen komt lopen en wat hij of zij uitstraalt neem je mee in je besluit. Dat ontbreekt nu.”

Het is dus mogelijk dat de opvolger van de opgestapte Kastje straks een wethouder is die de GroenLinks-fractie nog nooit in levende lijfe heeft gezien? „Haha ja, dat zou kunnen”, bevestigt Remmers lachend. „Maar dat heeft zeker niet onze voorkeur. Dan gaan wij eerst kijken naar creatievere mogelijkheden. Bijvoorbeeld naar een gesprek met een glazen wand ertussen.”

De bedoeling is dat de opvolger van Kastje tijdens de gemeenteraadsvergadering van mei wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vertrek

Het vertrek van Jan Kastje op 18 maart kwam als een volstrekte verrassing. In zijn toelichting gaf Kastje aan dat hij er trots op was dat hij tien jaar kon bijdragen aan een duurzaam, zorgzaam en levendig Hilversum. Maar hij ervoer afnemende steun om zijn ambities waar te kunnen maken: „Zowel voor mijzelf als voor Hilversum is dat niet goed. Ik treed daarom terug als wethouder van Hilversum. In het pijnlijke besef dat ik mijn collega’s verlaat in een moeilijke tijd.”

Zijn portefeuille is, tot er een opvolger is, verdeeld onder de vier overgebleven wethouders.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.